Tako desničarske vlade Italija še ni imela

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Draghi je premierske posle Giorgii Meloni v palači Chigi predal ob pozvanjanju z zvončkom, s katerim se v Italiji tradicionalno začnejo seje vlade.
Yara Nardi

Italija ima novo vlado, prvo izrazito desno vlado po koncu druge svetovne vojne. Vodi jo Giorgia Meloni, prva ženska v zgodovini Italije, voditeljica postfašistične stranke Bratje Italije. Vlada ima dva podpredsednika, zunanjega ministra Antonia Tajanija, nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta, predstavnika Berlusconijeve stranke Naprej, Italija! in ministra za infrastrukture Mattea Salvinija, razvpitega liderja Lige.

Putin obdaroval Berlusconija

Te tri stranke desnice, ki so se skupaj predstavile na volitvah in si zagotovile večino v obeh vejah parlamenta, so se o novi vladi hitro dogovorile, pri čemer je treba povedati, da je imela Melonijeva razmeroma lahko delo, saj je njena stranka v parlamentu prejela dvakrat več članov kot obe drugi stranki koalicije skupaj. To je vsekakor najbolj desna oziroma desničarska vlada doslej, čeprav se predstavlja kot desnosredinska. Prevladujejo namreč predstavniki desnice in skrajne desnice. Kakšen bo njen program, bomo izvedeli šele v prihodnjih dneh, ko se bo vlada predstavila parlamentu. Vsekakor pa je že takoj jasno, da Melonijeva ni pridobila uglednih osebnosti, predvsem ne strokovnjakov s področja gospodarstva in financ, ki jih je snubila. V njeno vlado ti ljudje niso hoteli vstopiti.

 

Glede zunanje politike in mesta, ki ga ima Italija, je bila Melonijeva že od začetka zelo jasna. Umešča se odločno v evroatlantsko zavezništvo, torej skladno s politiko zveze Nato in seveda Evropske unije (EU). Prav glede tega je bilo v zadnjih dneh pred sestavo vlade kar nekaj polemik, ki jih je sprožil Silvio Berlusconi. Na srečanju s parlamentarci svoje stranke je namreč izjavil, da je ponovno navezal stike z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta že dolga leta prijatelja. Invazijo na Ukrajino je Berlusconi opravičil s trditvami, da je želel Putin zaradi slabega ravnanja ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega z rusko manjšino v Donbasu s posebno vojaško operacijo zamenjati ukrajinsko vlado "z ljudmi, ki dobro mislijo". Vendar je naletel na nepričakovan nasilni upor Ukrajincev. Berlusconi se je še pohvalil, da mu je Putin za rojstni dan - 29. septembra je dopolnil 86 let - poslal 20 steklenic vodke in "zelo sladko" pismo. Posnetek teh besed je nekdo preposlal novinarjem in v drugi polovici prejšnjega tedna je bila to osrednja tema polemik. Skratka, če je Melonijeva glede Ukrajine odločno na liniji EU in Nata, pa njena zaveznika, Berlusconi in Salvini, odkrito škilita proti Moskvi.

Draghijev zadnji odločni nastop

Mario Draghi je danes predal posle Melonijevi, potem ko je v noči na petek na vrhu Sveta Evropske unije v Bruslju z odločnim nastopom, tudi besednim napadom na Nemčijo in Nizozemsko, iztržil dogovor o omejitvi cene plina. To je bila tudi dobra popotnica novi vladi. Demokratska stranka, Gibanje 5 zvezd in manjše stranke leve sredine napovedujejo opozicijo, vendar vsaka posebej, tako kot so se ločeno predstavile na volitvah in so zato bile poražene. Ne gre namreč pozabiti, da so tri stranke na desni na volitvah skupaj zbrale samo 44 odstotkov glasov. Večino v parlamentu so osvojile zahvaljujoč ugodnostim večinskega volilnega sistema.

 

Nič ne kaže, da bi levo sredino ta šola kaj izučila, saj opozicijske stranke vztrajajo pri ločenih poteh. Lider Demokratske stranke Enrico Letta je sicer napovedal odstop na strankinem kongresu, ki bo spomladi, in v stranki se že prerivajo potencialni kandidati. Lider Gibanja 5 zvezd Giuseppe Conte pa ostaja na svojem mestu. Razmišljanja o tem, da bi ob prvi priložnosti, med drugim na deželnih volitvah, ki bodo spomladi prihodnje leto, leva sredina strnila vrste, vsaj za zdaj ni na vidiku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta