Test in maska FFP2 za učence višjih razredov v Avstriji. Kako nevarna pa je mutacija virusa na Tirolskem?

STA, VČ
08.02.2021 11:42
S ponedeljkom se je v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avstrija vztraja pri maskah FFP2, čeprav ni dokaza, da so bolj učinkovite.
EPA

Avstrijsko ministrstvo za zdravje in tirolska deželna vlada po maratonskih nočnih pogajanjih nadaljujeta pogovore o morebitni zaostritvi ukrepov na Tirolskem zaradi južnoafriške različice novega koronavirusa.

Doslej so tam potrdili 165 primerov te različice. Pri še 230 primerih pa obstaja sum, da gre za to mutacijo. 

Stroka se je zaradi širjenja bolj nalezljive različice virusa zavzela za čimprejšnjo izolacijo posameznih krajev ali celotne zvezne dežele, da bi virus zajezili. A tirolske oblasti, ki trdijo, da imajo razmere pod nadzorom, temu nasprotujejo.

V nedeljo se je deželni glavar Günther Platter cel dan o morebitni zaostritvi ukrepov na Tirolskem pogovarjal z zveznim ministrom za zdravje Rudolfom Anschoberjem, a nista dosegla dogovora. 

"Stališča so znana," je dejala tiskovna predstavnica deželnega glavarja. Zdaj gre za to, kdo bo v teh pogovorih naredil premik in ali ga bo kdo naredil. 

S ponedeljkom se je sicer v Avstriji končala tretja ustavitev javnega življenja. Po vsej državi lahko po šestih tednih vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih mora biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne so zaščitne maske tipa FFP2.

Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, morajo tudi sgtranke predložiti negativni test, ki ne sme biti starejši od 48 ur.

Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, pa je tudi pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, kamor so se po koncu počitnic vrnili otroci v zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija.

V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. V višjih razredih pa bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta