Trump o TikToku: To mora biti v šestih tednih ameriško podjetje, ali pa bo prepovedano

STA, M.R.
04.08.2020 11:05

Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aplikacija TikTok na mobilnem telefonu
EPA

"To mora biti ameriško podjetje ... lastništvo mora biti naše," je dejal Trump in dodal, da ne želijo nobenih težav z varnostjo.
Ob tem je potrdil, da je ameriški tehnološki velikan Microsoft že v pogajanjih za TikTok, ki je posebej priljubljen med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov.
Predsednik je ob roku za prodajo, 15. septembru, postavil še presenetljive nove pogoje morebitnemu ameriškemu kupcu. Kot je dejal, bo moralo namreč pri nakupu priti do "pomembnega izplačila" ameriški zakladnici, ki je posel spodbudila oziroma ga bo omogočila.
"Podjetja nimajo nobenih pravic, če jim jih mi ne damo," je bil jasen.
Lastnik TikToka je sicer podjetje Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming. Ta je v ponedeljek opozoril, da se soočajo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje.
Do prodaje naj bi prišlo, potem ko je več visokih predstavnikov ZDA zatrdilo, da TikTokova aplikacija na pametnih telefonih predstavlja grožnjo ameriški nacionalni varnosti, saj da omogoča delitev na milijone osebnih podatkov Američanov s kitajskimi obveščevalnimi službami.

Ameriški predsednik Donald Trump
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta