Trump z izvršnim ukazom za prepoved Tiktoka in Wechata, saj da "predstavljata grožnjo nacionalni varnosti"

K. Š., STA
07.08.2020 09:50

Ameriški predsednik Donald Trump je izdal izvršni ukaz za prepoved uporabe aplikacij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Odlok bo v veljavi čez 45 dni, aplikaciji pa bosta lahko ostali na voljo, če bosta v tem času prešli v roke ameriških lastnikov. ZDA so s tem lastnika Tiktoka postavile pod dodaten pritisk, saj je že v pogajanjih, da svojo ameriško vejo proda ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoft. Časnik Financial Times je sicer v četrtek poročal, da je Microsoft razširil pogajanja in da se zdaj zanima za nakup celotnega družbenega omrežja, torej ne le ameriškega dela.
Trump se je za izvršni ukaz odločil na podlagi ocene, da kitajska družbena omrežja predstavljajo grožnjo ameriški nacionalni varnosti, zunanji politiki in gospodarstvu. Kot po pisanju AFP piše v ukazu, Tiktok avtomatično zajema številne informacije uporabnikov, tudi glede njihovih lokacij, kar naj bi bilo sporno predvsem z vidika ameriških javnih uslužbencev in pogodbenikov, saj da bi lahko prišlo do izsiljevanja in podjetniškega vohunjenja.
Na izvršni ukaz Trumpa so se danes že odzvali v Pekingu, kjer so poudarili, da gre za Trumpove "samovoljne politične manipulacije in zatiranje". Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je ocenil, da bodo zaradi tega prizadeti predvsem ameriški uporabniki in podjetja.
Tiktok je bil v ZDA naložen okoli 175-milijonkrat, minuli mesec pa je to aplikacijo, skupaj s še 58 drugimi kitajskimi, prepovedala tudi Indija. Tiktok je sicer družbeno omrežje za deljenje videoposnetkov, ki je posebej priljubljeno med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, po vsem svetu pa ima okoli milijardo uporabnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta