Turisti tarnajo nad cenami na Hrvaškem in pravijo, da jih prihodnje leto ne bo: Za ta denar bi lahko šli v Egipt

A.L.
04.08.2022 11:56

Čehi so zgroženi nad cenami na Jadranu, kljub temu je samo v juliju na Hrvaško prispelo 346.000 čeških turistov, kar je 15 odstotkov več kot lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Visoke cene na Hrvaškem so še vedno ena glavnih tem tega poletja. Zdaj se je češki Blesk razpisal o tem, da so se cene na nekoč za Čehe rajski Hrvaški tako podražile, da se marsikdo prihodnje leto tja ne bo več vračal. Julija je na Hrvaško prišlo 346 tisoč turistov s Češke, mnogi med njimi ocenjujejo, da jih je dopust stal približno 4500 kun ali skoraj 600 evrov več kot lani. Podražilo se je vse - pivo, hrana in prenočišče.

Da se je vse skupaj podražilo, so potrdili tudi v turističnih agencijah

"Računamo, da smo plačali vsaj 15 odstotkov več kot lani. Kava in hrana v lokalih, kjer smo bili lani, sta dražji med 10 in 15 odstotki," je za češki medij povedal češki turist, ki na Jadran prihaja že leta. Še ena turistka je za isti medij potrdila, da so z družino za letošnji dopust pri naših južnih sosedih namenili okoli 600 evrov več kot lani. Počitnice so preživljali v apartmaju na Makarski rivieri in jedli v restavracijah, ko k podražitvam hrane in nastanitve dodaš še drag bencin, počitnice na Hrvaškem postanejo zares drage, pravi. Po njeni oceni bi za ta denar dobila all inclusive počitnice v Turčiji ali Egiptu.

Da se je vse skupaj podražilo, so potrdili tudi v turističnih agencijah, piše Bleska. Češka agencija Invia trdi, da so se cene nastanitev v nekaterih hotelih zvišale tudi za 100 odstotkov, a so bili aranžmaji letos vseeno razprodani. Enako potrjuje Združenje čeških potovalnih agencij. Direktorica združenja Kateřina Chaloupková pravi, da se Hrvaška sooča s prezasedenostjo namestitev, čeprav se te prodajajo po visokih cenah. "Namestitev v apartmaju zdaj dosega že več kot 300 evrov na osebo, v hotelu pa čez 900 evrov za teden dni, kar se prej ni dogajalo." Čehom, ki želijo prihraniti, svetuje, naj se na Hrvaško odpravijo izven glavne sezone.

Glede na to, da je samo v juliju na Hrvaško prispelo 346.000 čeških turistov, kar je 15 odstotkov več kot lani, pa je kljub navitim cenam očitno, da Čehi še vedno obožujejo Jadran, predvsem Splitsko-dalmatinsko županijo in Istro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta