Tveganje za okužbo pri psihiatričnih bolnikih za 65 odstotkov višje. Zakaj niso rizična skupina za cepljenje?

STA, VČ
18.02.2021 11:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Večina evropskih držav pri strategiji cepljenja proti covidu-19 ignorira ljudi z motnjami v duševnem zdravju, čeprav gre za bolnike, pri katerih je tveganje tako za okužbo kot za smrt zelo visoko, so  opozorile vodilne evropske organizacije na področju skrbi za duševno zdravje.

Raziskava, ki so jo opravili, je zajela 20 evropskih držav. Izkazalo se je, da so samo štiri: Nizozemska, Velika Britanija, Nemčija in Danska, hujše duševne bolezni prepoznale kot tvegano zdravstveno stanje in  pripravile specifična določila za cepljenje duševnih bolnikov.

"Ti bolniki so v večini cepitvenih načrtov povsem prezrti in to se mora spremeniti," je opozorila profesorica Livia De Picker, zaposlena v belgijski univerzitetni psihiatrični bolnišnici Duffel ter ena od vodij raziskave, katere izsledki so bili v sredo zvečer objavljeni v znanstveni reviji Lancet Psychiatry.

Opozorila je, da najnovejše raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom pri psihiatričnih bolnikih višje za kar 65 odstotkov, med 1,5- do dvakrat je višja tudi verjetnost, da bodo zaradi covida-19 umrli.

Strokovnjaki Evropsko unijo pozivajo, naj oblikuje ustrezne standarde na evropski ravni, ki bodo zagotovili posebno oziroma prednostno obravnavo duševnih bolnikov pri cepljenju.

Soavtorica raziskave in profesorica na pariški Univerzi Paris-Est Creteil (UPEC) Marion Leboyer je spomnila, da se države pri oblikovanju cepitvenih načrtov praviloma zgledujejo ena po drugi. In ker zaenkrat le peščica držav priznava ljudem z motnjami v duševnem zdravju prednostno obravnavo, lahko to vodi v nadaljnje zanemarjanje te teme. "To je ogromen problem v Evropi in se bo nadaljeval, če se ne bo ukrepalo," je poudarila. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta