Ukrajina bo kljub zaskrbljenosti ohranila odprt zračni prostor

STA
13.02.2022 13:53

Letalsko industrijo še vedno preganja spomin na sestrelitev letala družbe Malaysia Airlines julija 2014.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ukrajina je danes obljubila, da bo njen zračni prostor ostal odprt za mednarodni promet navkljub opozorilom Zahoda, da lahko ruske vojaške enote, ki izvajajo vaje v bližini meja z Ukrajino, kadar koli vdrejo v državo.

"Zračni prostor nad Ukrajino ostaja odprt, država pa si prizadeva preprečiti tveganja za letalske prevoznike," je ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo sporočilo po nujnem sestanku, na katerem so se osredotočili na nevarnost, da bi Ukrajina ostala odrezana od mednarodnih letov.

Reuters

Nizozemski letalski prevoznik KLM je namreč v soboto postal prvi večji letalski prevoznik, ki je zaradi naraščajočega tveganja v regiji za nedoločen čas prekinil lete v Ukrajino.

Ukrajinski nizkocenovni letalski prevoznik SkyUp je nato danes sporočil, da je bilo njegovo letalo iz Portugalske v Kijev prisiljeno pristati v Moldaviji, ker je irska družba, od katere je najel letalo, preklicala dovoljenje za prelet Ukrajine.

Analitiki v tej panogi menijo, da bodo tudi druge mednarodne letalske družbe kmalu začele prepovedovati lete v Ukrajino zaradi vse večjih stroškov zavarovanja v okviru potovanj v to državo.

Reuters

Letalsko industrijo namreč še vedno preganja spomin na sestrelitev letala družbe Malaysia Airlines julija 2014, ki je med letom iz Amsterdama v Kuala Lumpur prečkalo konfliktno območje v vzhodni Ukrajini. Vseh 298 potnikov na letalu je umrlo.

Na ukrajinskem ministrstvu za infrastrukturo so sicer priznali, da se "nekateri prevozniki soočajo s težavami, povezanimi z nihanji na zavarovalniškem trgu", in dodali še, da je "država pripravljena podpreti letalske prevoznike in jim zagotoviti dodatna finančna jamstva".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta