Ukrajina: "V Rusiji smo z zahodnim orožjem uničili mogočno orožje, lepo je gorelo"

M.R.
04.06.2024 11:45

Predstavnki ukrajinskih oblasti poročajo, da so včeraj z orožjem, ki ga je Ukrajini dobavil Zahod, uspešno zadeli ruski raketni sistem protizračne obrambe S-300.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raketne sisteme himars so ZDA Ukrajini izročile že pred dvema letoma.
Profimedia

"Prekrasno je gorel. Gre za ruski S-300 na ruskem ozemlju. In to v nekaj dneh od odobritve, da orožje, ki ga je dobavil Zahod, uporabimo za napad na sovražnikovem ozemlju," je na omrežju Facebook zapisala ukrajinska ministrica za reintegracijo okupiranih območij Irina Vereščuk. Priložila je tudi fotografijo, objava pa danes ni več vidna. 

Na omrežju X je objavljena ista fotografija, ob njej pa je zapisano, da so ukrajinske sile z zahodnim orožjem v ruski regiji Belgorod zadele komponente sistema S-300 ali S-400. Ukrajinci naj bi bili uporabili ameriške rakete himars.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je očitno umaknila objavo o gorečem ruskem orožju.
Profimedia

Sicer je Ukrajina že pred tem napadala tarče v Rusiji, a zdaj naj bi bila prvič za to uporabila orožje, ki ji ga je dobavil Zahod. To bi lahko izzvalo oster odziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je že pretekli teden opozoril članice Nata, da se morajo "zavedati, s čim se igrajo", ko govorijo o napadih znotraj Rusije. 

Zahod prekoračil rdečo črto

Ameriški predsednik Joe Biden je pretekli teden odobril Ukrajini napade z ameriškim orožjem samo na območju meje v bližini Harkova. To Ukrajini omogoča, da z raketnimi sistemi himars cilja ruske vojaške cilje, še vedno pa ne sme uporabljati ameriških sistemom dolgega dometa. 

Podobno odobritev so dale tudi Nemčija, Francija, Velika Britanije, Estonija, Litva, Nizozemska, Poljska in Švedska. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Bidnovo odločitev pohvalil in dejal, da gre za "korak naprej" pri obrambi Harkova. Italija je bila sprva proti resoluciji, a jo je na koncu podprla.

Po drugi strani je Zelenski pretekli teden v intervjuju za britanski časnik Guardian jasno dal vedeti, da pri napadih na rusko ozemlje ukrajinska vojska potrebuje možnost uporabe orožja dolgega dometa - kar pa je "rdeča črta", ki je ZDA za zdaj ne mislijo prekoračiti. Glavni tajnik Nata Jens Stoltenberg je pretekli teden dejal, da ima Nato pravico pomagati Ukrajini pri njeni pravici do samoobrambe. 

Rusi opozorili ZDA

Kremelj je včeraj Washingtonu sporočil, da bi ga lahko čakale usodne posledice, če bo ignoriral opozorila Moskve in če bo Ukrajina z ameriškim orožjem začela napadati cilje znotraj Rusije. "Želel bi opozoriti ameriške predstavnike, da bi lahko imele napačne ocene usodne posledice. Iz meni neznanih razlogov podcenjujejo resnost našega odgovora na tako potezo," je povedal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabikov. Za zdaj sicer še ni potrjeno, ali je bilo za zgoraj navedeni napad res uporabljeno ameriško orožje. 

Dmitrij Medvedjev
Profimedia

Medvedjev: Na žalost to ni ustrahovanje ali blefiranje

Namestnik predsednika ruskega varnostnega seta in nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je po objavi, da bodo države Zahoda dovolile uporabo njihovega orožja za napade na tarče znotraj Rusije, sporočil, da Moskva ni blefirala, ko je govorila o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja proti Ukrajini, in opozoril, da bi lahko spopad Moskve in Zahoda prerasel v vojno. 

"Rusija meni, da je orožje dolgega dometa, ki ga uporablja Ukrajina, pod nadzorom vojakov članic Nata. To ni vojaška pomoč, to je sodelovanje v vojni proti nam. Tako ravnanje pa bi lahko postalo povod za vojno (lat. "casus belli")," je menil Medvedjev. Dodal je, da bi Zahod, misleč, da Rusija ni pripravljena uporabiti taktičnega jedrskega orožja proti Ukrajini, storil "usodno napako". Omenil je tudi možnost uporabe strateškega jedrskega orožja proti kaki drugi sovražni državo. "To na žalost ni ustrahovanje ali blefiranje. Sedanji vojaški spopad z Zahodom se razvija v skladu z najslabšim mogočim scenarijem," je opozoril in zaključil: "Zato nihče ne more izključiti, da spopad preraste v zaključno fazo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta