V Donbasu že ta konec tedna referendum o priključitvi Rusiji, Medvedjev: Potem bi lahko uporabili vsa sredstva

STA, M.R.
20.09.2022 12:54

Na proruskih separatističnih ozemljih v regijah Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine bo od 23. do 27. septembra potekal referendum o priključitvi k Rusiji, so poročali lokalni proruski predstavniki in ruski mediji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojska v Donecku
Reuters

Do izvedbe referendumov prihaja v luči hitrega napredovanja ukrajinskih sil. Referendum bo potekal v regijah Doneck in Lugansk, ki ju je ruski predsednik Vladimir Putin tik pred začetkom ofenzive proti Ukrajini priznal kot neodvisni državi. Njihova vključitev v Rusijo pa bi pomenila nadaljnjo zaostritev odnosov med Rusijo in Zahodom.

Odločitev prihaja malo po tem, ko so nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in separatisti v regijah Doneck in Lugansk pozvali k hitri izvedbi referendumov predvsem zaradi napredovanja ukrajinskih sil.

Po besedah Medvedjeva bi Rusija z izvedbo referendumov Rusija lahko razširila svoj vojaški mandat in izkoristila vse svoje vojaške zmogljivosti za "samoobrambo" priključenega teritorija.

Podobno taktiko je Moskva sicer uporabila že leta 2014, ko si je z referendumom, ki ni bil mednarodno priznan, priključila ukrajinski polotok Krim.

Ukrajinska vojska od začetka meseca v okviru svoje obsežene protiofenzive beleži številne uspehe proti ruskim silam zlasti na vzhodu in jugu države. "Okupatorji so očitno v paniki," je v televizijskem nagovoru v ponedeljek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da so zdaj osredotočeni na hitro osvobajanje vseh območij pod ruskim nadzorom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta