V drugem krogu lokalnih hrvaških volitev brez presenečenj

STA, VB
30.05.2021 19:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Tomašević bo kot zagrebški župan nasledil kontrovernega Milana Bandića, ki je umrl februarja.
Epa

Vzporedni izidi lokalnih volitev v največjih hrvaških mestih so potrdili prednost zmagovalcev iz prvega kroga. V Zagrebu se gladka zmaga obeta kandidatu zeleno-levičarske platforme Zmoremo! Tomislavu Tomaševiću, v Splitu pa kandidatu stranke Centar Ivici Puljaku. HDZ naj bi prvič dobila župana v Osijeku, SDP pa bo še naprej imela župana na Reki.

Kot je Hrvaška televizija (HTV) objavila na podlagi vzporednih volitev, ki jih je izvedla agencija Ipsos, je v Zagrebu tudi v drugem krogu zanesljivo zmagal Tomašević, ki je dobil več kot 68 odstotkov glasov. Njegov poslanski kolega iz hrvaškega parlamenta in kandidat skrajno desničarske stranke Domovinsko gibanje Miroslav Škoro naj bi bil prejel nekaj manj kot 32 odstotkov. Platforma Zmoremo! je v prvem krogu volitev, ki je potekal 16. maja, dobila tudi priložnost za sestavo vladajoče večine v zagrebški mestni skupščini. Po napovedih bodo večino oblikovali skupaj s SDP.

Izidi vzporednih volitev kažejo, da je največ zaupanja splitskih volivcev pridobil kandidat stranke Centar Ivica Puljak z nekaj več kot 59 odstotki glasov, medtem ko ima kandidat HDZ Vice Mihanović nekaj manj kot 41 odstotkov. Na Reki je zmagal tako kot v prvem krogu reški socialdemokratski kandidat Marko Filipović, ki mu je zaupanje izrazilo skoraj 58 odstotkov volivcev, kar je za skoraj 13 odstotnih točk več, kot je dobil neodvisni kandidat Davor Štimac. V Osijeku je prvi župan iz vrst HDZ v zgodovini postal Ivan Radić. Vzporedne ankete kažejo, da je dobil več kot 63 odstotkov glasov. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta