V Italiji vse glasnejši pozivi k odločnemu ukrepanju proti zlorabam v Cerkvi

DR
14.02.2022 16:34

Žrtve spolnih zlorab pričakujejo od italijanske Cerkve neodvisne preiskave spolnih zlorab in načrt za zaščito otrok pred pedofilskimi duhovniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Vatikanu se pogosto zberejo protestniki, ki zahtevajo Cerkev brez zlorab, kot piše na njihovih transparentih.
Reuters

V Italiji narašča pritisk na Rimskokatoliško cerkev, od katere javnost pričakuje, da se končno sooči s spolnimi zlorabami otrok. Po neuradnih ocenah bi lahko bilo namreč prav v Italiji največ žrtev pedofilskih duhovnikov na svetu. Preiskave spolnih zlorab pa so zadale hud udarec ugledu Cerkve tudi v ZDA, na Irskem, v Čilu, Franciji in pred kratkim v Nemčiji.

Verske in laične skupine v Italiji pa so se zdaj združile v prizadevanjih za neodvisno preiskavo in pozvale državo, naj sprejme strožje zakone, da bi pedofilske duhovnike privedli pred sodišče, in pripravile načrt za zaščito otrok pred spolno zlorabo duhovščine, kot jim je že leta 2019 naročila komisije ZN. Skupina uporablja ključnik #ItalyChurchToo, svoje cilje pa bo na spletu predstavila danes. "Problem v Italiji je ogromen, vendar je prikrit," je za britanski The Guardian povedala Cristina Balestrini, vodja skupine za pomoč žrtvam in njihovim družinam. "Tako se je na primer izkazalo, da sta dva duhovnika z moje poroke pedofila. Duhovnik je posilil tudi mojega sina. Samo v mojem majhnem svetu so torej kar trije duhovniki pedofili."

Aktivnosti v Italiji so sprožile neodvisne objave v Franciji in Nemčiji, kjer so nekdanjega papeža Benedikta kritizirali, ker naj ne bi bil ukrepal proti štirim duhovnikom, obtoženim spolne zlorabe otrok, ko je bil med letoma 1977 in 1982 münchenski nadškof. Benedikt se je prejšnji teden opravičil za "hude napake" pri obravnavanju teh primerov spolne zlorabe, vendar so njegovi odvetniki zanikali kakršnokoli osebno napako, kar je pri žrtvah izzvalo bes. Hans Zollner, nemški duhovnik, član papeške komisije za zaščito mladoletnikov, je v zadnjih mesecih večkrat pozval, naj se pozornost usmeri na Italijo. "Preiskave v Nemčiji moramo opraviti in objaviti na objektiven način," je povedal za torinski časnik La Stampa. "Prav tako tudi v Italiji, da bomo lahko pogledali realnosti v oči in nehali zanikati nekaj, kar ves čas zanikamo." O tem vprašanju razpravlja tudi italijanska Cerkev, a škofje niso enotni, ali naj preiskava poteka neodvisno. "Zdaj govorijo, da razmišljajo o tem, da bi nekaj naredili – a le zato, ker želijo imeti nadzor," je povedal Robert Mickens, urednik angleške izdaje katoliškega dnevnika LaCroix iz Rima. "Pobuda združenj jih je na smrt prestrašila in zdaj enostavno morajo storiti nekaj, sicer se ne bodo mogli več rešiti iz te godlje."

Uradnih podatkov o številu žrtev klerikalnih zlorab v Italiji ni, vendar je druženje Rete L'Abuso naštelo 360 primerov obtoženih ali obsojenih duhovnikov v zadnjih 15 letih. Zaradi pogodbe med italijansko vlado in Vatikanom večina preiskav zlorab otrok poteka v pristojnosti Svetega sedeža. Če jih vatikansko sodišče spozna za krive, večino duhovnikov premestijo v drugo škofijo, namesto da bi jih umaknili ali zaprli. Francoska preiskava je pokazala, da je duhovščina v zadnjih sedemdesetih letih zlorabljala 216 tisoč otrok, glede na število duhovnikov v Italiji pa bi lahko bilo v tej državi število žrtev trikrat večje kot v Franciji.

Emiliano Fittipaldi, novinar, ki je v svoji knjigi Lussuria iz leta 2017 papeža Frančiška obtožil, da je storil "skoraj nič" za preprečitev klerikalne spolne zlorabe v Italiji, je jasen: "Edini način za izvedbo preiskave bi bil, če bi jo naročil papež Frančišek."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta