V okupiranih regijah Lugansk, Doneck ter Herson si želijo referenduma o priključitvi Rusiji

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.07.2022 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni znano, koliko civilistov je ostalo v Lisičansku. Na posnetku nekaj ljudi, ki jim je še uspelo pobegniti, v ozadju dim nad mestom, ki so ga včeraj zavzele ruske sile.
Stringer

Kot so še sporočili iz Kremlja, naj bi ruske sile in njihovi separatistični zavezniki v Ukrajini prevzeli popoln nadzor tudi nad več manjšimi kraji v okolici Lisičanska, kot so Belogorovka, Novodružesk, Malorjazanceve in Bila Hora.

Z Rusi tudi Čečeni

Predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sicer le nekaj minut pred objavo uradne izjave sporočil, da so ruske in separatistične sile zavzele vasi okoli Lisičanska ter prodrle v mesto, kjer se zdaj borijo s sovražnikom, ki je popolnoma obkoljen in bo poražen, je poročal britanski BBC. Ruski mediji so objavili posnetke separatističnih ali ruskih sil - to ni povsem jasno - pa tudi čečenskih borcev na strani Rusije, kako paradirajo po tamkajšnjih ulicah. Na spletu so zakrožili tudi posnetki ruske zastave, kako plapola na poslopju mestnih oblasti.

Ukrajinska stran padca Lisičanska po poročanju tiskovnih agencij za zdaj ni potrdila, medtem ko BBC navaja tiskovnega predstavnika ukrajinskega obrambnega ministra Jurija Saka, da Lisičansk vendarle še ni povsem pod nadzorom ruskih sil, da pa je situacija tam res zelo napeta. Tako vrh ukrajinske vojske kot oblasti Luganska so sicer že včeraj zjutraj načeloma potrdili, da so ruske sile in proruski separatisti v mestu v zadnjih dneh močno napredovali. Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Oleksij Arestovič je obenem priznal, da bi lahko Lisičansk že kmalu padel v ruske roke.

Eden od ciljev dosežen

Nadzor nad regijama Lugansk in Doneck na vzhodu Ukrajine je sicer že od začetka eden poglavitnih ciljev ruske invazije na Ukrajino. Lisičansk, ki je imel pred vojno okrog sto tisoč prebivalcev, je bil po prejšnjetedenskem padcu Severodonecka, od katerega ga ločuje zgolj reka Severski Donec, še zadnje večje mesto v regiji Lugansk, ki je bilo v rokah ukrajinskih sil. Ruske sile so se sedaj že preusmerile na regijo Doneck. Od tam so včeraj pruihajal poročila o obstreljevanju mesta Slovjansk. Deli mesta so v plamenih, umrlo je najmanj šest ljudi, še vsaj 15 je ranjenih. Slovjansk in Kramatorsk sta še edini preostali večji mesti v regiji Doneck, ki sta še v rokah ukrajinskih sil. Medtem se sliši, kot piše ruski spletni portal RPK, da bi v doneški in luganski regiji kmalu lahko izvedli referendum o priključitvi Rusiji. Ti separatistični ukrajinski regiji je sicer Moskva kot neodvisni državi priznala že 21. februarja letos.

To pa še ni vse. O podobnem referendumu za priključitve Rusiji naj bi razmišljali tudi v hersonski regiji, ki so jo ruske sile zavzele v tej posebni vojaški operaciji, kot ji pravijo, začeti 24. februarja letos.

Pokalo tudi v Rusiji

Oblasti v ruski regiji Belgorod pa so včeraj sporočile, da je v bližini meje z Ukrajino ponoči odjeknila vrsta eksplozij, ki so terjale več življenj, je uradna Moskva odgovornost za napad zdaj pripisala Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je sporočil, da je ruska zračna obramba sestrelila tri rakete Točka-U, ki so jih na rusko mesto Belgorod izstrelili "ukrajinski nacionalisti". Potem ko so bile ukrajinske rakete uničene, naj bi ostanki ene od njih padli na stanovanjsko hišo. Poleg tega naj bi Rusi sestrelili še dva ukrajinska drona TU-143, opremljena z eksplozivom, katerih tarča je bilo mesto Kursk, prav tako blizu meje z Ukrajino.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov je pred tem na spletni aplikaciji Telegram zapisal, da je v mestu Belgorod z okoli 400 tisoč prebivalci ponoči odjeknilo več eksplozij. Poškodovanih naj bi bilo najmanj enajst večstanovanjskih zgradb in 39 zasebnih hiš, pet naj bi jih bilo povsem uničenih. Ubiti naj bi bili najmanj trije ljudje, še vsaj štirje pa so ranjeni, med njimi desetletni deček. Ukrajina se na poročila in obtožbe o napadu za zdaj ni odzvala, neodvisno pa jih ni bilo mogoče preveriti, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Eksplozije v Melitopolu

Mesto Belgorod, upravno središče istoimenske regije, leži okoli 40 kilometrov od meje z Ukrajino. Odkar je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino, je ruska stran že večkrat poročala o napadih na to in druga mesta vzdolž meje. Ukrajina odgovornosti zanje do zdaj ni prevzela, jih je pa med drugim označila kot maščevanje in "karmo" za rusko invazijo, še piše DPA.

V noči na nedeljo je več deset eksplozij odjeknilo tudi v južnem ukrajinskem mestu Melitopol v regiji Zaporožje, ki je že dalj časa v rokah ruskih sil. Po navedbah ukrajinskega župana mesta Ivana Fjodorova, je bila ena od štirih tamkajšnjih ruskih vojaških baz tarča okoli 30 izstrelkov in je uničena. Kot je še sporočil Fjodorov, so bili v napadu uničeni vojaška oprema in več skladišč goriva, zato so se eksplozije nadaljevale še ure po napadu. Ruska vojaška uprava v mestu je napad na Melitopolj potrdila, a dodala, da so ukrajinske rakete zadele več stanovanjskih hiš ter vlak, ki je v mesto prevažal hrano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta