V šolo! A pod kakšnimi pogoji? Na Nizozemskem bodo sproščali ukrepe, v Avstriji analizirali odpadno vodo

20.08.2021 12:53
Preverili smo, kakšne strategije za varno vrnitev šolarjev v šole so ubrali v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem in Hrvaškem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učilnica šole v Severnem Porenju-Vestfaliji, 26. oktober 2020.
Reuters

Z masko na obrazu, rezultati hitrih testov za domačo uporabo, veseljem in skepticizmom se je v sredo, 18. avgusta, za dva in pol milijona šolarjev v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija začelo novo šolsko leto, so poročali nemški mediji. Šolsko leto se v večini nemških dežel začne sredi ali konec avgusta.

Necepljeni šolarji se morajo tam v skladu s pravili za preprečevanje širjenja virusa dvakrat tedensko testirati. Cepljeni in tisti, ki so koronavirus preboleli, pa morajo za vstop v šolo imeti ustrezno dokazilo, piše na spletnem mestu lokalnih oblasti. Če se okuži en učenec, celotnemu razredu ni treba v karanteno. 

V Nemčiji ukrepe za omejevanje širjenje koronavirusa v šolah sprejemajo na ravni šestnajstih dežel, so za Večer pojasnili na tamkajšnjem ministrstvu za izobraževanje. V sodelovanju z regionalnimi zdravstvenimi oblastmi se bodo posamezne dežele glede na potek epidemije covida-19 odločale, kakšne ukrepe bodo sprejemale oziroma ali bo pouk potekal v učilnicah ali na daljavo. Državne strategije za delno ali začasno šolanje od doma ni, so pojasnili v združenju deželnih ministrov za izobraževanje.

Cilj je, da šolsko leto v celoti izpeljejo "iz oči v oči", so še povedali. V splošnih smernicah, ki so jih sprejeli 6. avgusta letos, piše, da so "šolske in obšolske dejavnosti, ki spodbujajo druženje, spet v celoti omogočene". To vključuje tudi sodelovanje z zunanjimi partnerji pri izvajanju športnih, kulturnih in umetniških dejavnosti, pa tudi šolskih izletov in izmenjav, še piše. 

Izvajanje programa v polnem obsegu bo mogoče ob upoštevanju splošnih zaščitnih in higienskih ukrepov – nošenje mask v zaprtih prostorih, kjer ni mogoče vzdrževati razdalje metra in pol, in prezračevanje v rednih presledkih med poukom in med odmori zmanjšati koncentracijo aerosola v učilnicah. Združenje ministrov ocenjuje, da sta ukrepa dovolj učinkovita za zaščito pred okužbami. “Dodatni učinek imajo lahko tudi kakovostna testiranja in mobilni zračni filtri," še piše v smernicah. 

Po podatkih nemškega zveznega ministrstva za zdravje je delež cepljenih otrok med 12. in 17. letom 20-odstoten. "Glede na splošno priporočilo o cepljenju bi se moral delež v teh dneh znatno povečati,” so povedali pri združenju ministrov. Polno cepljene je sicer dobrih 58 odstotkov populacije.

Avstrijci v boj s koronavirusom z načrtom v štirih točkah

Ker situacija zlasti zaradi hitrega širjenja delta različice koronavirusa ostaja nestanovitna tudi v Avstriji, je ministrstvo za izobraževanje razvilo 4-točkovni načrt za varen začetek šolanja, piše na spletnem mestu ministrstva. "V sodelovanju z Dunajsko tehnološko univerzo in Univerzo v Innsbrucku se v 116 čistilnih napravah po vsej Avstriji redno izvajajo analize odpadnih voda. To vključuje približno 75 odstotkov učencev in 3.062 šolskih lokacij," še piše. Analiza odpadne vode lahko odkrije virus približno sedem dni pred prvim odkritjem okužbe, kar omogoča odziv šol, denimo nošenje mask in preventivno izvajanje testov, še preden se okužba razširi.

Načrt zajema tudi redne hitre antigenske teste učencev starejših od šestega let. Samotestirati se bodo morali trikrat tedensko, piše na spletnem mestu ministrstva. Za učence z dokazilom o cepljenosti test ni obvezen. Starejši od 12. leta bodo imeli možnost cepljenja v šoli na posebnih avtobusih, še piše.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

"Ministrstvo za izobraževanje bo za prihodnjo jesen pripravilo deset milijonov evrov podpornega paketa za podporo lastnikom šol pri nakupu naprav za čiščenje zraka, če bo to potrebno," na ministrstvu navajajo pod četrto točko načrto. Njihova uporaba je smiselna, ko prezračevanje učilnice skozi okno ni možno.

Po podatkih avstrijskega zdravstvenega ministrstva je bilo z obema odmerkoma cepljenih 57 odstotkov ljudi. V starostni skupini do 15 let so polno cepljeni približno trije odstotki dečkov in deklic, v starostni skupini od 15 do 24 let pa 47 odstotkov deklic in dva odstotka manj dečkov.

Nizozemci bodo ukrepe omilili

"Cilj je preprečiti širjenje virusa covid-19. Ne samo v šolah, temveč v vseh delih družbe. Za šolarje ni nikakršnih specifičnih ukrepov,” so za Večer pojasnili na nizozemskem ministrstvu za izobraževanje. Dejali so, da bo pouk v celoti potekal v živo.

Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Kljub temu v veljavnosti poleg poostrenih higienskih ukrepov in obveznega nošenja zaščitnih mask na hodnikih in skupnih prostorih ostaja omejitev največjega števila ljudi v učilnicah – to je omejeno na 75. “Preventivno samotestiranje je močno priporočljivo,” še piše.

Kot je razvidno iz sporočila, Nizozemska stavi na visok delež precepljenih. Po podatkih nizozemskega inštituta za javno zdravje je polno precepljenih 74,9 odstotka Nizozemcev. V starostni skupini od 12. do 17. leta je dva odmerka cepiva po njihovih podatkih s 17. avgusta prejelo 14 odstotkov otrok. 

Hrvaški ravnatelji še v nevednosti

"Pripravljeni smo na vse scenarije, medtem pa še vedno spremljamo situacijo,” so na hrvaškem ministrstvu za izobraževanje odgovorili na vprašanje, kakšna je strategija za izvajanje pouka v prihajajočem šolskem letu.

Predvidevajo, da bi pouk ob upoštevanju ukrepov – nošenje mask učiteljev in učencev od petega razreda dalje, kjer ni mogoče zagotoviti metra in pol razdalje, redno prezračevanje prostorov in higiena rok – večino časa lahko potekal v razredu. “Ravnatelji bodo pravočasno obveščeni o vseh navodilih za naslednje šolsko leto,” so še pojasnili na ministrstvu.

Fotografija je simbolična.
Robert Balen

Po podatkih, ki so nam jih posredovali, je precepljenih 54 odstotkov zaposlenih v izobraževanju. Podatki hrvaškega nacionalnega inštituta za javno zdravje pa kažejo, da je v starostni skupini od 0 do 19. let precepljenih 1,7 odstotka ljudi. Popolnoma cepljenih je sicer nekaj več kot 36 odstotkov Hrvatov.

Tudi v Italiji je velika pozornost namenjena skorajšnjemu začetku novega šolskega leta. Vsi zaposleni v šolstvu bodo morali imeti evropsko potrdilo o cepljenju, sicer bodo morali na neplačan dopust. Preberite.

Italija stroga v boju proti covidu-19
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.