V zračnem napadu na begunsko taborišče v Gazi več kot deset mrtvih

STA, A.L.
11.09.2024 19:01

Izraelske sile so napad potrdile.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelska vojska je sicer pred tem taborišče Nuseirat označila za varno območje, kamor se lahko zatečejo Palestinci iz drugih delov oblegane enklave.
Reuters

V zračnem napadu izraelskih sil na poslopje šole v taborišču Nuseirat v osrednjem delu Gaze, kjer bivajo razseljeni Palestinci, je bilo popoldne ubitih najmanj 14 Palestincev, še 18 je ranjenih, navajajo oblasti v Gazi. Med ubitimi naj bi bila tudi uslužbenca Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA), poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalci po besedah tiskovnega predstavnika civilne zaščite v Gazi nadaljujejo iskanje žrtev napada pod ruševinami šole al Jawni, ki je bila od 7. oktobra lani že večkrat napadena, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Izraelske sile so napad potrdile. Po njihovih navedbah je bil usmerjen proti skupini operativcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki so v nekdanji šoli uredili poveljniški in nadzorni center, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska pred tem taborišče Nuseirat označila za varno območje

"Hamas sistematično krši mednarodno pravo in brutalno izkorišča civilne ustanove in prebivalstvo kot živi ščit za teroristične dejavnosti," je še sporočila izraelska vojska in zagotovila, da so sprejeli "ukrepe za zmanjšanje škode za civiliste".

Izraelska vojska je sicer pred tem taborišče Nuseirat označila za varno območje, kamor se lahko zatečejo Palestinci iz drugih delov oblegane enklave.

Po navedbah oblasti v Gazi je bilo v nekdanji šoli, ki jo je nekoč upravljala UNRWA, v času napada nastanjenih več kot 5000 razseljenih oseb. Izraelske sile so v zadnjih mesecih v Gazi napadle več šolskih poslopij, le v begunskem taborišču Nuseirat naj bi doslej napadli več kot 18 šol ali zavetišč.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra lani v palestinski enklavi skupno ubitih najmanj 41.084 ljudi, še več kot 95.000 je ranjenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta