Vatikansko sodišče obsodilo nekdaj vplivnega kardinala zaradi spornih finančnih poslov

Bojan Brezigar
17.12.2023 14:12

Afera je vzbudila zanimanje tudi v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kardinal Angelo Becciu
Reuters

Tri leta po začetku preiskave je vatikansko sodišče v soboto, obsodilo kardinala Angela Becciuja na 5 let in 6 mesecev zapora. 8.000 evrov denarne kazni in doživljenjsko prepoved opravljanja javnih funkcij. Afera, ki ga zadeva, je izbruhnila pred nekaj več kot tremi leti in je bila povezana z nakupom drage nepremičnine v Londonu, kjer naj bi šlo za špekulacijo in nedovoljeno porabo javnega vatikanskega denarja.

EPA

Afera je vzbudila zanimanje tudi v Sloveniji, ker je bila vanjo vpletena samozvana geopolitična strokovnjakinja Cecilia Marogna, lastnica podjetja Logsic Humanitarne Dejavnosti s sedežem v Ljubljani. V blagajno tega podjetja so se stekala sredstva za razne humanitarne dejavnosti, med drugim za osvoboditev redovnice Glorie Cecilie Narvez, ki so jo leta 2017 ugrabili islamski fundamentalisti v Maliju. Dejansko naj bi Marogna ta sredstva uporabljala za kupovanje luksuznih oblačil in drugih predmetov. Sodišče jo je spoznalo za krivo in jo obsodilo na 3 leta in 9 mesecev zapora, podjetju Logsic Humanitarne Dejavnosti pa je naložilo 40.000 evrov denarne kazni.

Še trije obtoženci so bili obsojeni na zaporne kazni, dva pa samo na denarne kazni. Nekdanji sekretar kardinala Becciuja monsinjor Mauro Carlino je bil oproščen. Obsodbe niso pravnomočne in zagovorniki vseh obsojenih so napovedali priziv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta