(VIDEO) Črnogorci prijeli vodje enega najnevarnejših mafijskih klanov na Balkanu, najmanj trije ljudje so še na begu

M.R.
21.04.2021 14:00
Črnogorska policija je prijela več članov mafijskega kavaškega klana, med njimi tudi enega od dveh vodij. Nekaj članov naj bi bilo še na begu. Združba se je ukvarjala s preprodajo in tihotapljenjem kokaina.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aretacija kavaškega klana v Črni gori
Twitter/uprava Policije Crne Gore

Sinoči je črnogorska policija v Kotorju aretirala več ljudi, povezanih s kriminalno združbo, imenovano kavaški klan, med prijetimi pa naj bi bila tudi vodja združbe Slobodan Kašćelan in njegov telesni stražar Vladimir Vučković.

Črnogorski časnik Vijesti še poroča, da sta bila prijeta tudi Kotorčana Miloš Radonjić in Krsto Maroš. Kot je že pred časom poročal srbski časnik Blic, je prav kavaški klan prevzel vodilno vlogo v črnogorskem in srbskem podzemlju. 

Poleg njih so bili prijeti še najmanj trije ljudje, iščejo pa še nekaj članov in organizatorjev te kriminalne združbe, poročajo Vijesti. Kašćelana sumijo, da je organiziral skupino, ki je zagrešila in načrtovala več hujših kaznivih dejanj, za katera so zagrožene do 40-letne zaporne kazni. 

Črnogorska policija je danes zjutraj tvitnila, da njeni uslužbenci izvajajo aktivnosti, uperjene prodi kriminalnim združbam in da je bilo prijetih več ljudi. 

Kašćelan in Radoje Zvicer sta bila do leta 2014 ena izmed vodilnih ljudi v tedaj še edinem in nevarnem škaljarskem klanu, po sporu med sodelavci pa sta se odločila oblikovati svojo združbo. Od takrat sta vodila kavaški klan, ki je iz leta v leto povečeval svoj vpliv v kriminalnem podzemlju. Vodilne vloge v združbi sta imela tudi Črnogorec Igor Božović in omenjeni Radonjić

Kavaški klan naj bi se ukvarjal s tihotapljenjem in preprodajo kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Klana, ki sta v vojni že od leta 2015, sta imeni dobila po predmestjih Kotorja - Kavač in Škaljari. Sprla sta se, ko je bilo v Španiji ukradenih 200 kilogramov kokaina, v spopadih od takrat pa je bilo ubitih skoraj 50 pripadnikov obeh klanov. V likvidacijah, ki so jih s pomočjo ostrostrelskih pušk, pištol in tudi avtomobilov bomb izvajali plačani morilci, so umrli tudi najmanj trije naključni ljudje. Sicer pa prihodki obeh združb po ocenah medijev znašajo več sto milijonov evrov. 

Črnogorsko državno tožilstvo in uslužbenci sektorja za boj proti organiziranemu kriminalu so preprečili atentat na Slobodana Kašćelana, ki naj bi ga načrtovali 22. januarja, ko se je v sicer neprebojnem avtomobilu vozil na sojenje v Podgorici, kjer proti njemu poteka postopek zaradi izsiljevanja. Prav zaradi tega sojenja so ga pred dvema letoma Črni gori izročili češki organi, ko je vplačal pol milijona evrov varščine, pa so ga izpustili, da se lahko brani s prostosti. 

Že pred časom so črnogorski organi poročali, da so ga napadalci nameravali prestreči na enem izmed križišč v črnogorski prestolnici. Nameravali naj bi aktivirati eksplozivno napravo, ki bi uničila vse v polmeru 100 metrov. Policija je našla napravo, ta je bila težka 5,8 kilograma, v njej pa je bilo približno 3,2 kilograma plastičnega eksploziva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta