(VIDEO) Na Hrvaškem nov potres, tokrat z magnitudo 5,0: Takoj zavladala strah in jok. "Ta kraj je še bolj nevaren kot prej"

A.L., STA
06.01.2021 18:10
Hrvaško je danes okoli 18. ure stresel nov močnejši potres z žariščem blizu Petrinje. Čutiti ga je bilo tudi v številnih drugih krajih na Hrvaškem in v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 5.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

 

Tresenje tal je trajalo nekaj sekund. EMSC je še tvitnil, da je bilo žarišče potresa 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba. Po prvih informacijah na območju Petrinje ni bilo večje gmotne škode, poročajo hrvaški mediji.

Uživo s gradonačelnikom Gline

Objavil/a Index.hr dne Sreda, 06. januar 2021

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je za regionalno televizijo N1 potrdil, da je žarišče potresa znova bilo pri vasi Strašnik v bližini Petrinje. Potrdil je, da je bila magnituda današnjega potresa 5.

"Opozarjali smo na to. Realno je bilo po tistem močnem potresu z magnitudo nad 6, pričakovati nekaj potresov z magnitudo 4 in 5", je dejal Kuk. Dodal je, da se je potrebno zavedati, da se bodo potresi vrstili še nekaj časa.

Nov potres je znova prestrašil prebivalce na prizadetem območju. Koordinator v Petrinji Domagoj Delač je za televizijo N1 dejal: "Še vedno smo v šoku. Takoj sta zavladala strah in jok. Potres ni trajal dolgo," je pojasnil in dodal, da so skoraj vsi ljudje na trgu popadali. "Precej stvari je spet poškodovanih. Ta kraj je še bolj nevaren kot prej. Iz dneva v dan je huje. Mi mladi bomo to morda lažje prenesli, a starejši ljudje sedijo in jočejo. Mislim, da je pred nami še ena neprespana noč."

Na območju Siska in Petrinje, ki se nahaja približno 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, so najmočnejši potresni sunek v preteklih osmih dneh zabeležili 29. decembra. V potresu z magnitudo 6,2 je umrlo sedem ljudi. Do danes so zaradi potresa prijavili škodo na več kot 22.000 objektih.

Tla v sisaško-moslavški županiji se tresejo vse od 28. decembra, ko so zabeležili potres z magnitudo 5. Od takrat je bilo na tem območju več sto potresnih sunkov, večinoma z magnitudo med 2 in 3. Današnji sunek je bil eden najmočnejših po torkovem uničujočem potresu.

Na zahodnem delu prelomnice so se tla vzdignila za 40 centimetrov

Zaradi rušilnega potresa, ki je prejšnji torek z magnitudo 6,2 stresel sisaško-moslavško županijo, se je Sisak premaknil deset centimetrov na vzhod, Petrinja pa tudi do 20 centimetrov, so potrdili strokovnjaki zagrebške geodetske fakultete. Na nekaterih območjih so se tla vzdignila za 40 centimetrov, ponekod pa znižala za 30 centimetrov.

Po izračunu, ki je narejen na podlagi satelitskih posnetkov evropske vesoljske agencije (ESA), je potres povzročil premike tal celo do 70 centimetrov, poroča danes Jutarnji list. Največji premik je zabeležen v gozdovih med kraji Slana, Glinska Poljana in Gora. Na zahodnem delu prelomnice so se tla vzdignila za 40 centimetrov, pri Petrinji pa so se znižala za 30 centimetrov, so ugotovili zagrebški geodeti. ​"Sisak se je premaknil z občutno manjšo intenziteto kot Petrinja. Preliminarno se je Sisak premaknil za deset, Petrinja pa za okoli 15 do 20 centimetrov," je za zagrebški časnik povedal Marin Govorčin z geodetske fakultete v Zagrebu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.