Zakaj so se hiše v Baniji ob potresu rušile, kot da so iz kart

Boris Jaušovec
05.01.2021 18:30
USKOK napovedal preiskavo, zavoljo vse več obtožb, da je povojna obnova stanovanjskih objektov pred dobrimi dvajsetimi leti v Baniji potekala "po domače" oziroma mimo vseh standardov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (USKOK) je napovedal kriminalistično preiskavo zaradi suma nepravilnosti pri povojni državni obnovi objektov na območju Banije, ki jo je pred dobrim tednom dni zatresel rušilni potres.

Preiskava naj bi razkrila, ali objektov res niso obnovili v skladu z gradbenimi pravili, kot trdi vse več kritikov. Prenova naj bi namreč potekala mimo vseh standardov in brez ustrezno ojačanih armiranobetonskih elementov, celo med opekami na zidovih ni bilo kakovostne vezave, je poročal zagrebški Jutarnji list. Zato so se hiše v potresu podirale kot hišice iz kart. Hrvaški tednik Nacional na spletni strani navaja, da je na hiši, veliki sto kvadratnih metrov, mogoče "privarčevati" tudi več kot 13.000 evrov, če vgradiš za tretjino manj železne konstrukcije, kot je predpisano. Lastniki po vojni obnovljenih in v potresu močno poškodovanih hiš dodajajo, da je šlo za amatersko in stihijsko obnovo brez ustreznega nadzora. To da je omogočilo različne malverzacije z gradbenim materialom in denarjem za obnovo.

Ena od hiš se je v Prekopi, vasi med Glino in Petrinjo, ob potresu takole sesedla. 
Andrej Petelinšek

​Katastrofalno stanje

Vlada premiera Andreja Plenkovića iz vladajoče HDZ je medtem ustanovila krizni štab, ki ga bo vodil minister za vojne veterane Tomo Medved. Že v ponedeljek je na potresnem območju, to je v sisaško-moslavinski županiji in tudi v delih karlovaške in zagrebške županije, razglasili stanje katastrofe. To pomeni, da bo na teh območjih več pripadnikov civilne zaščite in drugih, ki bodo pomagali odpravljati posledice potresa.

Medtem se tla v Petrinji, Glini in Sisku še zmeraj tresejo. Eden od teh sunkov je včeraj dosegel 3,5 stopnje po Richterjevi lestvici, medtem ko je prejšnji torek najhujši rušilni sunek dosegel 6,2 stopnje. Umrlo je sedem ljudi, največ v okolici Gline, med njimi pa v središču Petrinje tudi dvanajstletna deklica. Župan Petrinje Darinko Dumbović se medtem priduša, da bo v Zagreb vrnil 30 milijonov kun nujne pomoči, češ da je mesto s 25 tisoč prebivalci dobilo primerljivo veliko manj te pomoči kot sosednja Glina, kjer živi blizu štiri tisoč ljudi. To pa menda zgolj zato, ker naj bi jo v Zagrebu delili po politični pripadnosti oziroma lojalnosti.

Središče Petrinje je ena sama velika ruševina.
Andrej Petelinsek

Iz Hrvatskih cest so sporočili, da je doslej ocenjene škode na cestah in mostovih za okoli 90 milijonov kun, iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) pa poročajo o škodi, ki presega 100 milijonov kun. Na terenu naj bi bilo včeraj 700 statikov in gradbenih inženirjev, ki odločajo o tem, katere hiše bo treba porušiti. Po poročanju hrvaških medijev naj bi bilo na območju uničenih in hudo poškodovanih 17 tisoč objektov. Samo v Glini naj bi bilo brez strehe nad glavo 2500 ljudi. Nekateri lastniki stanovanjskih objektov, ki jih je po vojni obnovila država in so bili po potresu močno poškodovani, so izjavili, da so že pred leti opozarjali na pomanjkljivosti na svojih hišah. Mnogi lastniki so tudi potožili, da od takrat zanje sploh niso dobili niti uporabnih dovoljenj.

Zavrnil obtožbe

V sisaško-moslavinski županiji so med letoma 1995 in 2000 obnovili okoli 25.000 hiš, ki so bile porušene med vojno v prvi polovici 90. let. Država je za obnovo angažirala približno 150 gradbenih podjetij. Hrvaški mediji so zdaj poročali, da večina od teh podjetij ne obstaja več ali pa so se zamenjali lastniki. Povojno obnovo je koordiniral sedanji predsednik sisaško-moslavinske županije in inženir arhitekture Ivo Žinić, ki je bil takrat zaposlen na ministrstvu za razvoj in obnovo, piše slovenska tiskovna agencija STA.

​Žinić je včeraj pred novinarji v Petrinji zavrnil vse obtožbe, da bi bil odgovoren za nepravilnosti pri povojni obnovi. Kot je povedal v mikrofon HTV, naj bi bil tedaj odgovoren zgolj za koordinacijo obnove, ne pa za gradbeno izvedbo. Zatrdil je še, da se nobena od hiš, ki so jih obnovili po domovinski vojni, med potresom ni bila zrušila. Je pa priznal, da so nekatere vendarle poškodovane tudi tako hudo, da so dobile rdečo nalepko. Te bo zato treba zrušiti, saj so nevarne za bivanje in jih ni mogoče popraviti. Vsekakor je zagotovil: "Med obnovo smo spoštovali vse takratne gradbene standarde."

Pavle Gantar, minister, ki je zagnal kakovostno obnovo po velikonočnem potresu leta 1998 v Posočju.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta