(VIDEO) "Spet potres!" Podžupanja Gline se je oglasila v oddajo Hrvaškega radia, ko je zjutraj spet zatreslo. Plenković: Razglašam katastrofo

04.01.2021 10:54
Vse od rušilnega potresa 29. decembra lani se tla na območju Banovine na Hrvaškem tresejo. Nazadnje konkretno danes zjutraj ob 7.49. Potresni sunek je imel moč 4,2 po Richterju, epicenter je imel spet pri Petrinji, na globini 10 kilometrov, čutili pa so ga po vsej osrednji Hrvaški, do Zagreba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petrinja, Ulica Vladimira Nazora, 2. januarja 2021.
Andrej Petelinšek

To so poslušalci Hrvaškega radia slišali celo neposredno, ker se je novo tresenje tal zgodilo, prav ko se je v jutranjo oddajo, posvečeno posledicam velikega potresa, po telefonu javila podžupanja Gline Branka Bakšić Mitić, ki je na Hrvaškem vmes postala že ženska leta, spričo izjemnega in izjemno empatičnega reagiranja na popotresno opustošenje v mestu.

"Spet potres," je vznemirjena rekla neposredno v program v 20. minuti oddaje V mreži Prvega, v radijskem studiu pa so pritrdili, da so ga čutili tudi v Zagrebu. "Tukaj smo ga precej čutili," je povedala iz Gline, ko se še niti ni vedelo, kolikšna je bila jakost, in da je bil to spet močnejši potres. 

Podžupanja Gline sicer pravi, da zdaj najbolj potrebujejo statike, gradbene inženirje, da nato le oblikujejo baze tam, kjer so najbolj prizadeti in je škoda največja. 

"Brez koordinacije ne bomo nič naredili," pravi Bakšić Mitićeva. "Vse je kaotično. Mogoče se nam je tudi zato zgodila tragedija," je spomnila na tragični dogodek v nedeljo, ko se je pri sanaciji smrtno ponesrečil prostovoljec.

Na ponedeljkovi opoldanski seji vlade je hrvaški premier Andrej Plenković, tako kot se je pričakovalo, nato uradno razglasil stanje katastrofe, torej elementarno nesrečo na širšem območju Siska, to je v epicentru potresov, pa tudi v delih zagrebške in karlovške županije. "Nihče ne bo ostal sam v tej situaciji," je zagotovil Plenković: "Pokazali bomo, da smo se sposobni soočiti s posledicami te krize in ponuditi perspektivo za normalizacijo življenja in za obnovo," opogumlja prizadete. 

Na vlado v Zagrebu so po decembrskem hudem potresu letele kritike, da ni že bil takoj vzpostavljen krizni štab za koordinacijo po potresu in razglašeno stanje katastrofe, kar bi poenostavilo in okrepilo ukrepanje. "Moramo priti do osnovnih podatkov, da vse ljudi spravimo pod streho. Kdo ima kontejner, kdo električno energijo, kdo potrebuje agregat ali grelnik," je danes opozorila podžupanja razrušene Gline.

Tudi predsednik Hrvaške Zoran Milanović je v nedeljo na televiziji N1 pozval, da se zaradi potresa ustanovi nacionalni štab, da se bo vedelo, kdo koordinira, kdo je za kaj odgovoren.

To se je torej zdaj, skoraj teden od potresa, le zgodilo. Za kriznega upravitelja je vlada določila ministra Toma Medveda. Minister se je v ponedeljek popoldan že ponovno odpravil v Petrinjo.

Ker v epicentru potresa opozarjajo, da je uničenje tolikšno tudi zato, ker naj bi bila država po vojni v devetdesetih razrušene hiše malomarno sanirala, je hrvaški premier danes napovedal preverjanje, kako se je takrat delalo.   

Potres pri Petrinji, 4. 1. 2021.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta