(VIDEO) Na območju Gaze začela veljati začasna ustavitev spopadov: Kaj je Izrael sporočil Palestincem?

STA,M.R.
24.11.2023 07:01

Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Ob 16. uri po lokalnem času naj bi Hamas izpustil prvo skupino talcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razseljeni Palestinci v Han Junisu ob začetku začasnega premirja na območju Gaze.
REUTERS

Hamas naj bi danes izpustil 13 žensk in otrok. Po navedbah predstavnikov Katarja, ki je posredoval za dosego dogovora o premirju, bodo v prvi skupini izpuščenih talcev ženske in otroci iz istih družin. Izpustili jih bodo na mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo, kjer jih bodo pričakale ekipe izraelskih strokovnjakov za travme in zdravnikov, nato pa jih bodo prepeljali v Izrael.

Vsak dan premirja naj bi nato izpustili nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok.

Konvoj izraelskih tankov in oklepnikov je zjutraj zapustil območje Gaze.
Reuters

Palestinske zapornike bodo izpustili iz treh zaporov v Izraelu in na Zahodnem bregu, nato pa jih bodo z avtobusi odpeljali v vojaško taborišče Ofer, je za francosko agencijo AFP pod pogojem anonimnosti povedal izraelski uradnik. Dodal je, da naj bi jih izpustili zvečer.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je pojasnil, da sporazum o premirju predvideva popolno prekinitev ognja brez napadov iz zraka ali s tal in brez brezpilotnih letalnikov na nebu, da bi izpustitev talcev lahko potekala v varnem okolju.

Razseljeni Palestinci v Han Junisu ob začetku začasnega premirja na območju Gaze.
REUTERS

Izrael naj bi v skladu z dogovorom tudi dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130.000 litrov goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in na kakšen način, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni.

Tudi izraelska vlada je ta teden sprejela sklep, da bi lahko premor trajal največ deset dni. V tem času naj bi Hamas izpustil do 100 zajetih talcev v zameno za do 300 palestinskih zapornikov. Izrael je objavil seznam Palestincev, ki bi jih lahko izpustili. Med njimi je 33 žensk ter 267 otrok in mladostnikov, starih do 19 let. Na seznamu je tudi 49 članov Hamasa.

Tik pred in tudi po začetku premirja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo oglasile sirene za raketne napade.

Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali. Izraelska vojska je pred prekinitvijo ognja okrepila napade na območju Gaze. Po navedbah ministrstva za zdravje na območju Gaze so izraelski vojaki vdrli v indonezijsko bolnišnico na severu Gaze.

Izraelski vojaki bodo sicer med prekinitvijo ognja ostali v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

Izrael nagovoril Palestince

Izrael je pred začetkom premirja na družbenih omrežjih objavil posnetek z opozorilom prebivalcem Gaze, da "vojna še ni končana". "Humanitarna prekinitev je začasna," je povedal eden izmed predstavnikov izraelske vojske Avišaj Adrae, ki je govoril v arabskem jeziku. 

"Severni pas Gaze je nevarno vojno območje in prepovedano je premikanje proti severu. Zaradi vaše varnosti, morate ostati na humanitarnem območju na jugu," je sporočil prebivalcem Gaze. 

BBC: Izrael napadal vse do premirja

Britanska medijska hiša BBC je zjutraj poročala, da se obe strani, kot je videti, spoštujeta ustavitev spopadov. Novinarka je poročala z izraelskega ozemlja ob meji z Gazo. Povedala je, da se  še vedno vije dim nad Gazo, saj naj bi izraelska letala 20 do 30 minut pred začetkom premirja še napadala cilje v Gazi. Izraelska vojska je svojo operacijo izvajala vse do začetka premirja, zdi se, da celo nekaj dlje, vsaj glede na to, kar je bilo mogoče videti in slišati nad Gazo, je povedala novinarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta