Težko pričakovana prekinitev spopadov

V Izrael in k Palestincem danes s portugalskim kolegom potuje slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izraelski tank danes še v akciji na meji z Gazo 
Reuters

Štiridnevni humanitarni premor med spopadi v Gazi bo začel veljati jutri ob 7. uri po lokalnem času oziroma ob 6. uri po srednjeevropskem času. Ob 16. uri po lokalnem času sledi prva izmenjava talcev in zapornikov," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP na tiskovni konferenci v Dohi danes dejal predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari. Pojasnil je, da bo v sklopu prve izmenjave talcev, ki jih je zajel Hamas, osvobojenih trinajst žensk in otrok.

Izrael in Hamas sta se ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA nedavno dogovorila za štiridnevno premirje, med katerim naj bi izpustili najmanj 50 talcev, ki jih je palestinska oborožena skupina zajela v napadih na Izrael 7. oktobra. "Upamo, da se bodo s tem humanitarnim odmorom začela okrepljena prizadevanja za trajno premirje," je še dodal al Ansari. Uro začetka veljavnosti premora, popolno ustavitev vojaških dejavnosti za obdobje štirih dni in dogovor o izpustitvi 50 talcev je po poročanju tujih tiskovnih agencij potrdilo tudi oboroženo krilo palestinskega gibanja Hamas, brigade Ezedin Al Kasam. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok ter dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo, po nekaterih pričakovanjih tudi do 300 tovornjakov na dan.

Spopadi so v Gazi izbruhnili 7. oktobra, potem ko so Hamasovi borci v Izraelu ubili 1200 ljudi ter zajeli približno 240 talcev. Izrael se je odzval s silovitim obstreljevanjem Gaze in kopensko ofenzivo, v kateri je bilo po današnjih podatkih palestinskih oblasti ubitih več kot 14.500 ljudi, med njimi kar okoli 6000 otrok in 4000 žensk.

Izraelska vojska je danes pridržala direktorja bolnišnice Al Šifa v mestu Gaza Muhamada Abu Salmijo. Izraelci naj bi našli dokaze, da je bolnišnica služila kot poveljniški in nadzorni center Hamasa, je poročala katarska televizija Al Jazeera. "Po Hamasovem pokolu 7. oktobra so se teroristi zatekli v bolnišnico, nekateri med njimi so s seboj vzeli talce. Od ugotovitev o vpletenosti direktorja v teroristične dejavnosti bo odvisno, ali bo predmet nadaljnjih zaslišanj ISA," je sporočila vojska. Še naprej iz oblegane bolnišnice evakuirajo bolnike, poroča nemška tiskovna agencija DPA, danes skupaj 190.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in njen portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta jutri začela dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu. Sestala naj bi se z izraelskim kolegom Elijem Koenom, vljudnostno se nameravata srečati tudi s predsednikom Jicakom Hercogom. Še isti dan gresta v Ramalo na Zahodni breg, kjer se bosta sestala s palestinskim kolegom Rijadom Al Malikijem, sprejel ju bo tudi palestinski premier Mohamed Štejeh. V Amanu se bosta sestala s podpredsednikom jordanske vlade in zunanjim ministrom Ajmanom Safadijem, popoldne se bosta v Egiptu pogovarjala s kolegom Samehom Šourkijem. Sprejel ju bo tudi predsednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, povrhu se bosta v Kairu sestala še z generalnim sekretarjem Arabske lige Ahmedom Abulom Gejtom. "Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir v regiji, ki bo temeljil na rešitvi dveh držav," so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). "Za to potrebujemo opolnomočeno palestinsko oblast. To tudi pomeni, da ne bomo podprli prisilnega razseljevanja prebivalcev Gaze ali zmanjšanja ozemlja te enklave," je pred odhodom dejala ministrica.

Slovenija je v zadnjem času precej povečala pomoč za Palestince, doslej je preko agencij ZN zanje namenila dva milijona evrov. Sodelovala naj bi tudi pri rehabilitaciji otrok iz Gaze ter programih o morebitnem deminiranju regije skupaj z Ustanovo za krepitev človekove varnosti - ITF. Sodelovala naj bi tudi z Italijo, ki načrtuje vzpostavitev plavajoče bolnišnice v bližini Gaze, o čemer sta prejšnji teden govorila predsednika vlad Robert Golob in Giorgia Meloni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta