(VIDEO) Na Vovčansk priletelo uničujoče orožje: Blogerji se sprašujejo, če je Rusija uporabila "Očeta vseh bomb"

M.R.
02.10.2024 16:16

Na spletu se je pojavil posnetek velike eksplozije v ukrajinskem mestu Vovčansk ob meji z Rusijo. Iz ruskih virov se širijo informacije, da je ruska vojska mesto zadela z izjemno močno in uničujočo termobarično bombo ODAB-9000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silovita eksplozija v Vovčansku
X/Anton Gerashchenko

Posnetek prikazuje veliko eksplozijo v središču mesta, še vedno pa se širijo le ugibanja, ali gre zares za omenjeno orožje. Šlo naj bi namreč za najbolj uničujočo rusko termobarično bombo, ki je bila zasnovana za ustvarjanje velikega udarnega vala, ki lahko povzroči uničenje na širšem območju, poroča ukrajinski spletni časnik Kyiv Post

Ta vakuumska bomba, ki jo imenujejo tudi "Kuzkin oče" ali "Oče vseh bomb", naj bi predstavljala najmočnejše nejedrsko orožje na svetu, poroča ukrajinska vojaška spletna stran Defense Express. Njena moč naj bi bila enaka 44 tonam TNT-ja. 

Če je ruska stran res uporabila to bombo, potem je to njena prva zabeležena uporaba v bojih. Do zdaj so to bombo obravnavali kot eksperimentalno orožje, saj so ga testirali le leta 2007 in nikoli ni bilo potrjeno, da bi bila bomba del arzenala ruske vojske. 

Do zdaj so bombe FAB-3000, ki so jih nadgradili v tako imenovane drseče bombe, veljale za najbolj pogosto uporabljeno težko orožje v vojni v Ukrajini. Rusko letalstvo jih pogosto uporablja v napadih na utrjene položaje ukrajinskih sil. 

Posnetek eksplozije v Vovčansku pa je sprožil ugibanja, da je bilo uporabljeno precej močnejše orožje, kar bi lahko bila bomba ODAB-9000. Te bombe lahko neposredno nad tarčo odvržejo strateški bombniki Tu-160, Tu-95 ali Tu-22M3, poroča Kyiv Post. 

Defense Express ugiba, da je malo verjetno, da bi se Rusi odločili za uporabo take bombe, saj bi s tem lahko ogrozili sam bombnik, ki bi bil izpostavljen ukrajinski protizračni obrambi. Zato je po mnenju časnika bolj verjetno, da je šlo za bombo FAB-3000 ali ODAB-1500. Obe lahko odvrže tudi bombnik Su-34. Uradnih informacij pa za zdaj ni, zato ostaja le pri špekulacijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta