(VIDEO) Otroka v Sloveniji zaprtih ruskih vohunov nista vedela, da sta Rusa, prav tako nista vedela, kdo je Putin

M.R., STA
02.08.2024 14:15

Kremelj je danes razkril nekaj podrobnosti v zvezi z ruskimi agent in vohuni, ki so bili včeraj izmenjani ob dogovru ameriške obveščevalne agencije Cie in ruske obveščevalne službe FSB.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družina Dultsev ob prihodu na letališče v Moskvi.
EPA

Za Slovenijo je verjetno najbolj zanimiv podatek ta, da otroka ruskih vohunov ne govorita ruskega jezika, še bolj pa to, da sploh nista vedela, da sta njuna starša Rusa. "Ko sta otroka sestopila z letala, ju je Putin pozdravil v španskem jeziku," je povedal predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov. In dodal, da je to mogoče tudi slišati v posnetku, ki je nastal na moskovskem letališču Vnukovo, kjer je izpuščene Ruse sprejel predsednik Vladimir Putin

"Nista vedela niti, kdo je Putin. Tako delujejo ilegalci, ki se žrtvujejo zaradi svojega dela in predanosti službi," je dodal Peskov. Ilegalci so v ruskem obveščevalnem aparatu tisti vohuni, ki leta ali desetletja živijo v tujini pod lažno identiteto, zbirajo obveščevalne podatke in jih pošiljajo nazaj v Moskvo.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari v četrtek izmenjanih 24 zapornikov - osem Rusov in 16 zapornikov iz Zahoda. Izpuščeni Rusi so: Vadim Sokolov (Krasikov), Vladislav Kljušin, Artem and Ana Dultsev, Pavel Rubtsov, Vadim Konoščenko, Mikhail Mikušin in, Roman Seleznev. Mikušin in Rubtsov sta domnevna člana ruske obveščevalne službe GRU, Seleznev in Kljušin pa sta hekerja.

Rusija je v zameno izpustila ameriške, nemške in dvojne ruske državljane, ki jih je pred tem Putin oprostil kazni, za katere so bili v Rusiji obsojeni. 

Nemci izpustili elitnega ruskega agenta 

Peskov je danes prav tako potrdil, da je Vadim Krasikov, ki je pred izmenjavo v Nemčiji prestajal dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, pripadnik ruske tajne službe FSB. Pojasnil je, da je služil v elitni enoti FSB, imenovani Alfa, in dodal, da je sodeloval tudi z ljudmi, ki delajo v varnostni službi predsednika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta