Kaj se je zgodilo s štabom ruskih vohunov v Ljubljani

Kaj je v podjetju, ki sta ga obvladovala obsojena ruska vohuna, našel njegov stečajni upravitelj? In kaj se bo zgodilo s poslovnimi prostori v Ljubljani, v katerih je bil njun operativni štab?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruska agenta sta imela pisarno v poslovni stavbi Lesnine na Parmovi ulici v Ljubljani.
Robert Balen

Ruska vohuna, ki so ju decembra 2022 priprli v Sloveniji, sta v tajnem sojenju pred okrožnim sodiščem v Ljubljani priznala krivdo. Toda zaporne kazni ne bosta prestajala v Sloveniji, saj sta bila danes del večje izmenjave zapornikov z Rusijo.

Medtem smo se odločili preveriti, kaj se je zgodilo z njunim premoženjem. Osebi, ki sta se uradno predstavljali kot državljana Argentine in naj bi bila dejansko sodelavca Zunanje obveščevalne službe Ruske federacije (SVR), sta takoj po prihodu v Slovenijo leta 2017 ustanovila dve podjetji za trgovino s starinami in za informacijske rešitve. Obe naj bi uporabljala kot krinko za obveščevalne dejavnosti. Živela sta sicer v najeti hiši v Črnučah. V Ljubljani pa kupila tudi poslovne prostore, ki so postali njun operativni štab.

Ti se bodo že v kratkem končali na javni dražbi. Podjetje DSM & IT, ki je bilo njihov lastnik, je šlo namreč pred nekaj meseci v stečaj. In to na predlog direktorja, obsojenega ruskega vohuna. Drugo podjetje Art Gallery 5’14, ki ga je obvladovala njegova partnerka, je v postopku izbrisa. Celotno dokumentacijo o tem, kdo so bili njuni poslovni partnerji in od kod sta na bančne račune prejemala denarna sredstva, pa je zasegla policija.

"Na bančnih računih ni bilo nič nenavadnega"

Okrožno sodišče v Ljubljani je podjetje DSM & IT v stečaj poslalo 18. januarja letos. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Zorana Mastena iz Maribora.

"Podjetje ni bilo insolventno. Vsi upniki bodo poplačani," je danes za necenzurirano.si povedal Masten. Potrdil je, da je stečaj podjetja zahteval njegov direktor in lastnik Ludwig Gisch. Gre sicer za lažno identiteto. Njegovo pravo ime je Artem Viktorovič Dulcev. "Verjetno je to naredil zato, ker ni imel več dostopa do podjetja. Stečaj je zahteval njegov pooblaščenec," je dodal Masten. Imena pooblaščenca ni želel razkriti. Kot nam je zagotovil, pa se na bančnem računu, ki je bil zaprt marca 2023, pred stečajem "ni dogajalo nič nenavadnega".

Po ocenah je v stečajni masi podjetja DSM & IT okoli 47.000 evrov premoženja. Osem upnikov, vsi prihajajo iz Slovenije in so priglasili stroške, povezane z upravljanjem nepremičnine, je prijavilo okoli 5500 evrov terjatev. Vseh stroškov stečajnega postopka naj bi bilo za 27.000 evrov. Po stečaju bi moralo tako ostati okoli 15.000 evrov denarnega dobroimetja. Komu ga bo moral Masten izplačati? Edinemu družbeniku, torej ruskemu vohunu.

Terjatve, ki so jih upniki prijavili v stečaju podjetja DSM & IT
Ebonitete.si

Glavno premoženje predstavljajo dobrih 31 kvadratnih metrov veliki prostori v poslovni stavbi Lesnina na Parmovi ulici v Ljubljani. Po naših podatkih jih je podjetje DSM & IT kupilo novembra 2017, zanje pa plačalo dobrih 51.000 evrov. Denar za to si je izposodilo. Od koga, ni znano.

V teh prostorih je bil tudi sedež podjetja Art Gallery 5'14. To se je ukvarjalo s trgovanjem z umetniškimi deli in ustvarjalo nekaj deset tisoč evrov letnih prihodkov. V kratkem bo izbrisano iz sodnega registra. Postopek se je začel na pobudo agencije Ajpes, saj njegova direktorica in lastnica Maria Rosa Mayer Munos (pravo ime Ana Valerevna Dulceva) dve leti zapored ni oddala letnega poročila.

Ruski program za nameščanje vohunov

V poslovni stavbi Lesnina je bilo sicer od februarja 2022, ko se je začela ruska agresija na Ukrajino, ustanovljenih več kot deset podjetij z lastniki iz Rusije. Ti prihajajo iz Sankt Peterburga in drugih večjih mest. Pregled dokumentacije, ki so jo podpisali ob odprtju, pokaže, da večina ruskih državljanov ni imela potrebnih 7.500 evrov denarnih sredstev za ustanovitev podjetja. Zaradi evropskih sankcij si namreč denarja na bančnih računih v Rusiji niso mogli prenakazati v Slovenijo.

Hiša v Črnučah, kjer sta živela ruska vohuna
Google Maps

Tudi zato je mogoče domnevati, da so med njimi prebežniki iz Rusije, ki so se ob razglasitvi delne mobilizacije želeli izogniti napotitvi na ukrajinsko fronto. Po naših podatkih je eden od teh tudi nekdanji častnik v ruski vojski. To pomeni, da so ljudje, ki so zbežali pred režimom Vladimirja Putina, svoja podjetja registrirali v isti stavbi, v kateri naj bi več let nemoteno delovali "speči celici" ruskih obveščevalnih služb.

Ruska vohuna naj bi bila sicer produkta ruskega programa za nameščanje ilegalnih vohunov v drugih državah, kjer procesa urjenja in vzpostavitve lažne identitete trajata več let. Glavna naloga teh ljudi je pridobivanje virov in stikov v posamezni državi za operacije, povezane z vplivanjem na javno mnenje. Pri teh lahko novačijo mnenjske voditelje, zaznavajo točke, kjer je mogoča destabilizacija posamezne države, in uporabljajo druge metode dela. Za to imajo na razpolago finančne vire, ki se morajo v državo steči z legalnimi posli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta