(VIDEO) Poglejte si, kako je 26-letnik po pokolu razorožil množičnega morilca

A.L., STA
24.01.2023 10:58

Kamera je posnela, kako se je 26-letni Brandon Tsay spopadel z napadalcem, mu vzel orožje in ga prisilil v beg.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Policijske enote so v nedeljo obkolile kombi, v katerem je bil osumljenec za sobotni napad na plesno dvorano v Los Angelesu v Kaliforniji, in po nekaj minutah blokade si je moški sodil sam. Šerif okrožja Los Angeles Robert Luna ga je identificiral kot 72-letnega Američana azijskega porekla Huu Can Trana.

Tran je v soboto zvečer vkorakal v plesno dvorano v Monterey Parku, kjer je potekalo praznovanje kitajskega novega leta, in začel streljati. Ubil je pet moških in pet žensk, šerif Luna pa je dejal, da je ranil še najmanj sedem oseb. Ameriški mediji so poročali o desetih ranjenih.

Po zločinu je pobegnil, vendar ni odnehal. Odpravil se je še do plesne dvorane v Alhambri, vendar so ga tam nemudoma razorožili, nakar je spet pobegnil. Policija ga je 12 ur po napadu izsledila v kraju Torrance in ga obkolila.

Po krajšem obleganju se je Tran ustrelil. Luna je dejal, da so v kombiju našli dokaze, ki ga povezujejo z zločinom v Monterey Parku.

Mislil sem, da bom umrl

Televizija CNN navaja podatek organizacije Gun Violence Archive, da je bilo doslej v 22 dneh novega leta po ZDA že najmanj 36 množičnih strelskih napadov. Gre za tiste, v katerih so najmanj štiri smrtne žrtve brez upoštevanja strelca.

CNN prav tako poroča, da je bil 72-letni Tran reden gost plesne dvorane in tam je tudi kot plesni učitelj spoznal svojo bivšo ženo. Ta je povedala, da sta se srečala v omenjeni dvorani pred 20 leti in se kmalu poročila. Dejala je, da ni bil nasilen, ampak se je hitro razburil, če ni plesala pravilno, ko jo je učil. Svojega imena ni hotela razkriti. Tudi drugi, ki so ga poznali, so za CNN povedali, da je bil nagle jeze.

Po pokolu se je pojavil tudi posnetek nadzorne kamere, ki prikazuje trenutek, ko je bil napadalec razorožen in prisiljen v beg. Kamera je posnela, kako se je 26-letni Brandon Tsay spopadel z napadalcem, mu vzel orožje in ga prisilil v beg. Kot je situacijo opisal Tsay, je strelec vstopil v sobo in vanj uperil orožje. "V nekem trenutku sem zmrznil. Mislil sem, da bom umrl, da se moje življenje končuje tukaj, v tem trenutku," je povedal za NBC, ki je objavil posnetek. 

"A potem se je nekaj zgodilo. Čudež," je dejal. "Začel je pripravljati orožje, da bi lahko streljal na vse, in prešinilo me je, da je to trenutek, da ga razorožim," pripoveduje 26-letnik. "Lahko bi naredil nekaj, da zaščitim vse in potencialno rešim še sebe," je dejal in dodal, da je takrat mislil le na družino in prijatelje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta