(VIDEO) Zelenski poškodovan v prometni nesreči. V osrednjem delu Ukrajine po ruskem napadu hude poplave

STA, M.R.
15.09.2022 09:00

Predsednik Ukrajine se je med vračanjem z osvobojenih teritorijev poškodoval v prometni nesreči. Rusi so z raketami zadeli jez v osrednjem delu Ukrajine, zaradi česar je poplavilo rodno mesto Zelenskega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski med včerajšnjim obiskom v Izjumu
EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelesnki je bil včeraj poškodovan v nesreči, ki se je zgodila, ko se je vračal z osvobojenega območja v regiji Harkov. V mestu Izjum je namreč obiskal ukrajinske vojake, nato pa je bilo vozilo, v katerem se je vozil, udeleženo v nesreči v Kijevu.

Predstavnik Zelenskega Sergej Nikiforov je na Facebooku zapisal, da je v predsedniški konvoj trčilo potniško vozilo, v katerem je bil poškodovan voznik. S kraja nesreče so ga odpeljali reševalci, zdravniki pa so pregledali tudi Zelenskega, ki pa ni bil huje poškodovan, je zapisal predsednikov predstavnik, ni pa opisla njegovih poškodb. Okoliščine nesreče še preiskujejo.

Poplave po ruskem napadu

V mestu Krivi Rog v osrednji Ukrajini je zaradi ruskega obstreljevanja glavnega jezu tamkajšnjega akumulacijskega jezera poplavilo 112 hiš, so sporočile lokalne oblasti. V Kijevu so zaradi napada že v sredo opozorili pred morebitnimi poplavami v omenjenem mestu. Razmere naj bi bile zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo, poročajo tuji mediji.

Po navedbah župana mesta Oleksandra Vilkula so prebivalce 22 ulic in dveh okrožij v Krivem Rogu pozvali k evakuaciji. Po njegovih navedbah naj bi bile razmere zdaj pod nadzorom, žrtev pa naj ne bi bilo.

Reuters

Dve eksploziji na jezu Karačunivskega rezervoarja sta povzročili povečanje pretoka vode v reko Inhulec, zaradi česar je ta prestopila bregove, je še dejal župan. Na mestu udarca naj bi zabeležili pretok vode sto kubičnih metrov na sekundo.

Po mnenju Kijeva naj bi šlo za ruski napad iz maščevanja zaradi nedavnih uspehov ukrajinskega protinapada. Zelenski, ki je sicer rojen v Krivem Rogu, je po napadu Rusijo ponovno označil za teroristično državo.

"Ste slabiči, ki napadajo civiliste," je dejal v svojem rednem nočnem nagovoru in ruske vojake označil za "lopove, ki so pobegnili z bojišča in poskušajo delati škodo od daleč". Po besedah Zelenskega jez in rezervoar namreč nimata nikakršne vojaške vrednosti.

Napad je vplival tudi na oskrbo z vodo v mestu, v katerem je pred začetkom vojne živelo več kot 600.000 ljudi. Davi je nato župan Vilkul sporočil, da se je gladina vode v reki "precej znižala". Moskva napada zaenkrat ni komentirala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta