Visoka precepljenost in obvezna potrdila o PCT: Italija na varni strani covida

Bojan Brezigar
30.10.2021 05:00
Odkar so uvedli obvezno PCT-potrdilo na delovnih mestih, se pri naših zahodnih sosedih cepi vse več ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje v Italiji še vedno protestirajo proti covidnemu potrdilu, a precej manj ostro kot pred tedni. Foto: REUTERS
Reuters

V Italiji so se v dveh tednih že navadili na obvezno covidno potrdilo. Protestniki zoper ta ukrep vlade so sicer zelo glasni, ponekod celo nasilni, ampak dejansko maloštevilni. Seveda, na prvi pogled gre za množice, več sto, ponekod nekaj tisoč ljudi, ampak za 60-milijonsko Italijo je to le maloštevilna manjšina. Zadnji val protestov zadeva "green pass", zeleno karto, kot v Italiji imenujejo evropsko PCT-potrdilo. Obvezna je povsod. V javnih lokalih, če sediš za mizo (ne pa pri točilnem pultu), v gledališčih in kinodvoranah, na delovnem mestu, v telovadnicah in zaprtih prostorih v športnih objektih, seveda v trgovinah in trgovskih centrih. Popolnoma normalno je, da jo ob vhodu zahtevajo. Pregled je standarden: z mobilnim telefonom posnamejo QR-kodo, na ekranu se pokaže ime in prižge se zelena lučka. To se dogaja redno, vsak dan, ker lastniki oziroma upravitelji lokalov ne smejo hraniti podatkov. Niti delodajalci ne smejo hraniti podatkov svojih zaposlenih. Sicer pa s potrdila ni razvidno, ali je posameznik cepljen, prebolevnik ali ima le negativen test.{infobox-quote_full}178422{/infobox-quote_full}

Pravzaprav vse poteka dokaj normalno, le ponekod so težave, ker se ljudje še vedno upirajo določilu o obveznem PCT-potrdilu. To so dejansko protestniki - ljudje, ki so v začetku trdili, da pandemije ni, nato so obtožili državo, da umetno širi pandemijo, potem so se uprli cepljenju in zdaj se upirajo potrdilu, češ da gre za kršitev človekovih pravic. Ampak tu so oblasti neomajne. V Trstu so obtoženca, ki je hotel na sodišče brez maske, prisilili, da si jo je nadel, sicer bi mu sodili v odsotnosti, v Gorici so občinskega svetnika, ki je prišel na sejo brez maske in brez PCT-potrdila, s pomočjo policije odstranili iz dvorane. V šolah je bilo nekaj učiteljev brez potrdila in zato niso smeli v učilnico, po petih dneh pa so ostali brez plače. Tudi v javnih uradih se kdo najde. Ampak dejstvo, da ljudje po petih dneh odsotnosti ostanejo brez plače, čeprav niso odpuščeni, je seveda zelo velika stimulacija za cepljenje ali za pridobitev PCT-potrdila. Povečalo se je število cepljenih in po zadnjih podatkih je bilo z dvema odmerkoma cepljenih skoraj 83 odstotkov prebivalcev Italije, z vsaj enim pa že 87 odstotkov.{infobox-gray}178452{/infobox-gray}

Določilo, da je PCT-potrdilo pogoj za dostop do delovnega mesta, je bilo, kot rečeno, velika stimulacija za cepljenje, sicer pa tudi za testiranja, ki jih opravljajo tudi v lekarnah in v posebnih centrih po vsej državi, seveda za plačilo. Vlada je določila najvišjo ceno 15 evrov, za mlade od 12 do 18 let osem evrov, zavrnila pa je zahtevo sindikatov po brezplačnih testiranjih z utemeljitvijo, da je namen obveznega PCT-potrdila spodbujanje ljudi, naj se cepijo.

V številnih italijanskih mestih so zaradi tega še vedno demonstracije ljudi, ki vztrajajo, da je obvezno potrdilo kršitev človekovih pravic. Demonstrante, ki so v Trstu blokirali dostop do pristanišča, je policija nedavno razgnala z vodnim topom in solzivcem, a manjši protesti v Trstu še vedno potekajo. Najhujše je bilo v Rimu, ko so se protestniki, v glavnem pripadniki organizacij skrajne desnice, spopadali s policisti in opustošili sedež levičarskega sindikata CGIL. Od tistega dne večjih izgredov ni bilo, tudi zato, ker policija izmed protestnikov izloča nasilneže, pripadnike skrajnih desničarskih organizacij. V drugih mestih se protesti nadaljujejo, ponekod z manjšimi izgredi, ampak v 60-milijonski Italiji so ti dogodki povsem marginalni. Ljudje so sicer zaskrbljeni, ker število okužb rahlo narašča, a še zdaleč ni skrb vzbujajoče; strokovnjaki poudarjajo, da je to zaradi visoke precepljenosti. V kratkem naj bi se začelo intenzivno cepljenje s tretjim odmerkom, s katerim so že cepili starejše od 80 let in zdravstveno šibkejše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.