Voditelji G7 obsodili iranski napad na Izrael in pozvali k zadržanosti

STA, A.L.
14.04.2024 07:14

Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Voditelji držav skupine G7 so na današnji videokonferenci ostro obsodili nočni napad Irana na Izrael in vse strani pozvali k zadržanosti.
Reuters

Iran je v soboto z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael, vendar so jih 99 odstotkov sestrelili, je sporočila izraelska vojska. 

Smrtnih žrtev ni bilo, prav tako ne omembe vredne škode, je povedal tiskovni predstavnik izraelskih sil, ki so jim pri obrambi pomagale zavezniške vojske.

Tiskovni predstavnik Daniel Hagari je potrdil, da je šrapnel na jugu države resno poškodoval 10-letno deklico, drugih žrtev pa ni bilo. Potrdil je tudi, da je bilo nekaj malega škode na vojaškem letališču v Negevu, vendar to normalno deluje naprej.

Iranska tiskovna agencija Irna je pred tem poročala, da je pomembno izraelsko zračno oporišče v Negevu utrpelo hude udarce. Irna navaja, da je Izrael s tega oporišča 1. aprila sprožil napad na iranski konzulat v Damasku.

Iran je napade na Izrael sprožil kot odgovor na uničenje konzulata v Siriji, pri čemer je umrlo več ljudi, med njimi dva generala iranske vojske. Teheran je od takrat naprej napovedoval odgovor, čeprav Izrael uradno odgovornosti za napad ni prevzel.

Iranska državna televizija je sicer poročala, da je polovica izstrelkov zadela cilje v Izraelu, Hagari pa trdi, da so večino izstrelkov prestregli že zunaj meja države.

Na izraelsko ozemlje naj bi jih padlo le nekaj. "V tem trenutku vemo le za ranjenega otroka in udarec na oporišče na jugu, kjer je bilo nekaj malega škode na infrastrukturi," je dejal.

"Medtem ko smo večino vojaških groženj prestregli, pa smo pripravljeni na nadaljnje scenarije. Storili bomo vse za obrambo Izraelcev," je zagotovil in napovedal, da bodo šole v Izraelu ostale zaprte tudi danes.

Dodal je še, da so izraelska vojaška letala že izvedla napade v Libanonu, odkoder je gibanje Hezbolah izstrelilo nekaj raket na sever zasedene Golanske planote.

Sklicana seja Varnostnega sveta ZN, obsodbe in zaskrbljenost ob iranskem napadu

Napad na Izrael, ki ga je Iran izpeljal kot povračilni ukrep za izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, sta obsodila visoki zunanjepolitični predstavnik EU Joseph Borrell in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Za danes je sklicana tudi seja Varnostnega sveta ZN, je STA potrdil veleposlanik Samuel Žbogar.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta (VS) ZN je zaradi iranskega napada zahteval Izrael, predsedujoča v aprilu Malta je zasedanje sklicala za danes ob 22. uri po srednjeevropskem času. VS ZN je na zahtevo Irana zasedal tudi dan po napadu na konzulat v sirski prestolnici, vendar na koncu ni sprejel nobenega sklepa.

Borrell je na družbenem omrežju X zapisal, da EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael. "Gre za zaostrovanje brez primere in resno grožnjo regionalni varnosti," je opozoril.

Napad Irana na Izrael je obsodil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Narediti je treba vse, da se prepreči nadaljnje zaostrovanje v regiji, je zapisal na X. "Preprečiti je treba nadaljnje prelivanje krvi. Skupaj z našimi partnerji bomo še naprej pozorno spremljali razmere."

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu izrazil globoko zaskrbljenost zaradi resne nevarnosti širjenja spopada po vsej regiji in pozval vse strani, naj se izogibajo dejanjem, ki bi lahko vodila v velik vojaški spopad na več frontah, poroča AFP.

Robert Balen

Iranski napad z brezpilotnim letalom na Izrael je zelo zaskrbljujoč, pa je na X v soboto zapisala tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je dodala.

Tudi nemški kancler Olaf Scholz je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa "najostreje" obsodil silovite iranske letalske napade na Izrael. "S tem neodgovornim in neupravičenim napadom Iran tvega regionalni požar," je danes dejal Scholz, ki se sicer mudi na obisku na Kitajskem. "V teh težkih urah Nemčija tesno stoji ob strani Izraelu. O nadaljnjih odzivih bomo zdaj tesno razpravljali z našimi partnerji in zavezniki iz skupine G7," je še poudaril.

Projektili nad severnim delom Izraela.
EPA

Britanski premier Rishi Sunak je obsodil lahkomiselne napade, ki tvegajo s podžiganjem napetosti in destabilizacijo regije. "Iran je znova pokazal, da je odločen sejati kaos po lastnem dvorišču," je po navedbah AFP sporočil premier.

Obsodbe so prišle tudi iz regije in drugih delov sveta. Zunanji ministrstvi Savdske Arabije in Egipta sta izrazili zaskrbljenost zaradi stopnjevanja sovražnosti in pozvali k zadržanosti.

Egiptovsko zunanje ministrstvo je izrazilo "globoko zaskrbljenost" zaradi zaostrovanja sovražnosti in pozvalo k "čim večji zadržanosti", poroča AFP. Opozorilo je tudi na "nevarnost regionalne širitve spora" in dodalo, da bo Egipt "v neposrednem stiku z vsemi stranmi v konfliktu, da bi poskušal obvladati razmere".

Savdska Arabija je pa je VS ZN pozvala, naj prevzame odgovornost za vzdrževanje mednarodnega miru in varnosti, še navaja AFP.

Izraelski državni vrh po iranskem napadu prepričan o zmagi

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je za pomoč pri obrambi pred nočnimi iranskimi napadi zahvalil koaliciji držav z ZDA na čelu. "Sile dobrega bodo premagale sile zla," je ob tem zapisal na omrežju X. Prepričanost o zmagi je izrazil tudi premier Benjamin Netanjahu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hercog je danes po obsežnem napadu Irana z droni in raketami izrazil hvaležnost vojakom in poveljnikom ter koaliciji držav z ZDA in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na čelu.

Kot izhaja iz navedb predstavnikov izraelske vojske, so jim pomoč pri sestrelitvi večine iranskih izstrelkov nudile ZDA, Združeno kraljestvo, Jordanija in Francija.

Izraelski premier Netanjahu o morebitnih povračilnih ukrepih po iranskem napadu doslej še ni spregovoril. Na omrežju X pa je zapisal: "Prestregli smo, odbili smo. Skupaj bomo zmagali."

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo.

V Teheranu so napad označili kot odgovor na domnevno izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Iran na zagovor poklical veleposlanike Nemčije, Francije in Velike Britanije

Iransko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na zagovor nemškega, francoskega in britanskega veleposlanika v Teheranu zaradi odzivov njihovih držav na iranski napad z droni in raketami na Izrael, poročajo tuje agencije. Iz sveta se medtem še vedno vrstijo odzivi na napad, s poudarkom na pozivih k zadržanosti vseh vpletenih strani.

Na iranskem zunanjem ministrstvu so Nemčijo, Francijo in Združeno kraljestvo po poročanju katarske televizije Al Jazeera obtožili dvojnih meril, saj so v začetku meseca nasprotovale izjavi Varnostnega sveta ZN glede napada na iranski konzulat v Siriji.

Izjava, ki jo je pripravila Rusija, bi obsodila izraelski napad na iranski konzulat v Damasku 1. aprila, v katerem sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde.

Kot je danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročala iranska Irna, so veleposlanike teh držav na ministrstvo na zagovor poklicali "zaradi neodgovornih stališč nekaterih visokih uradnikov teh držav glede odziva Irana na dejanja sionističnega režima proti državljanom in interesom naše države".

Vse tri države so ostro obsodile sobotni napad Irana na Izrael, opozorile pa so tudi na morebitno destabilizacijo celotne regije.

K zadržanosti je vse vpletene strani danes pozvala tudi Rusija. Izrazila je zaskrbljenost zaradi zaostrovanja razmer na Bližnjem vzhodu in obtožila zahodne sile, da se niso odzvale na napad na iranski konzulat v Damasku.

"Vse strani, vpletene v konflikt, pozivamo k zadržanosti," so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Obenem so pozvali k političnim in diplomatskim prizadevanjem za rešitev problemov s pomočjo "konstruktivno mislečih mednarodnih akterjev".

Vse strani so k zadržanosti danes pozvali tudi iz zveze Nato. Nočni napad Irana na Izrael so obsodili kot stopnjevanje regionalnih nemirov in dodali, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov. "Ključnega pomena je, da konflikt na Bližnjem vzhodu ne uide izpod nadzora," je še dejala tiskovna predstavnica zveze.

Papež Frančišek je danes medtem pozval proti vrtincu nasilja in posvaril pred morebitno regionalno eskalacijo konflikta.

"Nujno pozivam k ustavitvi vseh dejanj, ki bi lahko spodbudila vrtinec nasilja, zaradi katerega obstaja nevarnost, da se Bližnji vzhod znajde v še večjem konfliktu," je po poročanju AFP dejal papež po tradicionalni nedeljski molitvi na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Borrell po iranskem napadu sklical videokonferenco ministrov

Visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell je danes po nočnem iranskem napadu na Izrael za torek sklical izredno videokonferenco zunanjih ministrov držav članic Evropske unije. Kot je zapisal na omrežju X, je njihov cilj prispevati k umiritvi razmer in varnosti na Bližnjem vzhodu.

Pred tem je ob začetku napadov Irana z droni in raketami Borrell na X zapisal, da EU odločno obsoja nesprejemljiv iranski napad na Izrael. "Gre za zaostrovanje brez primere in resno grožnjo regionalni varnosti," je opozoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta