Vučićevi stranki se pred volitvami nasmiha absolutna večina, del opozicije volitve bojkotira

M.R.
07.06.2020 14:36

Čez dva tedna bodo v Srbiji potekale splošne volitve, stranke so morale do danes predložiti kandidatne liste, vendar pa je nekaj opozicijskih strank sporočilo, da bodo volitve bojkotirale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srbski predsednik Aleksandar Vučić
EPA

Časnik Blic je danes objavil rezultate javnomnenjske raziskave, ki vladajoči Srbski napredni stranki (SNS) predsednika Aleksandra Vučića napoveduje zmago z absolutno večino. Za stranko 61 odstotkov volivcev. Na drugem mestu je Socialistična stranka Srbije (SPS, ki jo vodi podpredsednik vlade Ivica Dačić
12 strank pa naj bi se borilo za vstop v parlament, za kar je potrebnih najmanj 3 odstotke vseh glasov. Največ možnosti za vstop v parlament bosta imeli stranki SPAS Aleksandra Šapića in PSG Sergeja Trifunovića. Blizu praga bodo tudi radikalci Vojislava Šešlja, ki naj bi imeli sicer zagotovljen obstoj v skupščini, a raziskava jim napoveduje najslabši rezultat v zgodovini. 
Trifunović je napovedal, da bo njegova stranka na volitvah nastopila samostojno. Na volitvah bo nastopila tudi Liberalno demokratska stranka Čedomirja Jovanovića, ki je dejal, da ne želi na cedilu pustiti zmedenih ljudi. 
Šapić pa je ocenil, da Srbija potrebuje decentralizacijo, pri čemer bi dali več pristojnosti občinam in mestom.  
Najbolj konkretne obljube pa ponuja Vučić. Prek spleta je volivcem sporočil, da bi lahko imeli Srbi leta 2025 povprečno plačo v višini 900 evrov. 

Bojkot

Boško Obradović iz Stranke Dveri, ki je skupaj s še dvema strankama članica liste Zveza za Srbijo, je dejal, da so volitve neustavne in da bi jih morali preložiti. Zato napoveduje bojkot volitev vseh treh strank. Bojkot je napovedala tudi Iniciativa "Ne da(vi)mo Beograd". A poslanci Evropskega parlamenta so opozicijske stranke pozvale, naj ne bojkotirajo volitev in naj na njih sodelujejo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta