Zaradi črnih gradenj v Peroju hrvaški kriminalisti preiskujejo tudi 10 Slovencev

Va
29.06.2022 14:06

Policija in tožilstvo v akciji, ki so ji dali ime Dorina, preganjata črnograditelje v hrvaški Istri in uradnike, ki so lastnikom izdajali papirje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Hrvaško tožilstvo za preganjanje organiziranega kriminala in korupcije, Uskok, je sporočilo nekaj podrobnosti po včerajšnjih hišnih preiskavah na območju občine Vodnjan v Istri. V kriminalistični akciji, ki so ji dali ime Dorina, preiskujejo petnajst državljanov Hrvaške, enega Srba, ki ima stalno prebivališče na Hrvaškem, in tudi deset Slovencev. Po hišnih preiskavah so dva osumljenca priprli. Sumijo jih zlorabe položaja in pooblastil, spodbujanja k temu kaznivemu dejanju, ponarejanja uradnih listin ...

Portal Index.hr je objavil, da so v preiskavi občinski uradniki in lastniki črnih gradenj v Vodnjanu in Peroju - ta zaselek je med Slovenci posebno priljubljen -, ki so na uradnike v letih od 2014 do 2019 pritiskali in od njih zahtevali, da jim zgrajene ali tudi še neobstoječe nepremičnine prekvalificirajo v zakonite, kar se je nato tudi zgodilo, čeprav, dokazuje tožilstvo, v nasprotju z veljavno zakonodajo.

Odločitve o spreminjanju črnih gradenj v legalne naj bi bili sprejemali celo na podlagi ponarejenih dokumentov o stanju na terenu, lastniki pa naj bi bili na ta način prišli do slabih 300 tisoč kun oziroma 43 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta