Zasegli za milijardo evrov sumljivih bitcoinov

ZUR
09.11.2020 05:00

Ameriški vladi je uspel največji zaseg bitcoinov v zgodovini, a mora na sodišču dokazati, da jih je javnosti neznani lastnik pridobil nezakonito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bitcoin velja za najbolj znano kriptovaluto na svetu.
Reuters

Ameriška vlada je začasno zasegla za slabo milijardo evrov bitcoinov, povezanih s spletno stranjo Silk Road, kjer so se prodajali prepovedani predmeti in nedovoljene snovi, in se zdaj pravda za uradno zaplembo sredstev. Gre za največji zaseg kriptovalut v zgodovini. Analitiki so sporni prenos opazili in sklepali, da je vpleten neznani sodelavec spletne strani Silk Road, ki so mu poskušali izplačati denar, ali pa so sredstva ukradli hekerji. Zaseženih je bilo 69.370 bitcoinov.

Ameriško ministrstvo za pravosodje trdi, da so izsledili pravega imetnika sredstev, ki ga imenujejo oseba X, kar jim je uspelo z izplačilom manjše vsote leta 2015. "Okrog 23. aprila 2015 je bil z računa poslan 101 bitcoin (tedaj vreden približno 20 tisoč evrov) družbi BTC-e, ki je zagotavljala storitve, povezane z bitcoini, in je delovala kot nelicencirana borza kriptovalut," so zapisali v kazenski ovadbi. "Silk Road je bil najbolj razvpit spletni kriminalni trg svojega časa," pa poudarja ameriški odvetnik David Anderson. "Uspešen pregon ustanovitelja je leta 2015 pustil odprto vprašanje, vredno celo milijardo. Kam je poniknil denar? Današnja pritožba zaradi odvzema sredstev vsaj delno odgovori na to odprto vprašanje. Zdaj imajo ZDA za milijardo dolarjev premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem." V pritožbi je navedeno še, da oseba X, "katere identiteto vlada pozna", ni sodelovala s spletno stranjo Silk Road. "Po preiskavi je Ross Ulbricht, zdaj zaprti ustanovitelj spletne strani, ugotovil spletno identiteto osebe X in ji grozil, kaj bo storil, če ne bo vrnila kriptovalute. Oseba X kriptovalute ni vrnila, ampak jo je obdržala in je ni zapravila," še piše ​​v pritožbi. V njej je zapisana zahteva, naj ministrstvo za pravosodje na sodišču dokaže, da je bila zasežena kriptovaluta odvzeta, kar pomeni, da gre za premoženjsko korist, pridobljeno s kaznivim dejanjem.

Odgovorna agentka za kazenske preiskave Kelly R. Jackson je po poročanju britanskega časnika The Guardian pojasnila: "Zaslužek s kaznivim dejanjem ne sme ostati v rokah tatov. S strokovnim znanjem družbe CI smo pri spremljanju denarnih tokov lahko našli nedovoljena sredstva. Enota za kibernetske zločine v Washingtonu je specializirana za sledenje transakcijam z virtualnimi valutami, še naprej pa bomo izpopolnjevali svoje znanje za boj proti nezakonitim dejavnostim." V podjetju za analitiko blokovnih verig Chainalysis, ki je vladi pomagalo pri preiskavi, so dodali: "V začetku tega leta so agenti uporabili znanje podjetja Chainalysis za analizo transakcij z bitcoini, ki jih je izvajala spletna stran Silk Road. Pri tem so ugotovili 54 prej neodkritih transakcij z bitcoini, ki predstavljajo izkupiček od nezakonite dejavnosti. Ugotovili so tudi, da je heker, znan kot oseba X, ta sredstva ukradel spletni strani Silk Road."

Po podatkih, ki jih ima Chainalysis, je Silk Road predstavljal skoraj 20 odstotkov celotne gospodarske aktivnosti bitcoinov na vrhuncu leta 2013. Gospodarska aktivnost spletne strani Silk Road je dosegla 366 milijonov evrov (izračunano na podlagi takratne cene bitcoinov), vrhunec pa je bil dosežen septembra 2013, ko je bila mesečna količina okrog 34 milijonov evrov."

Vrednost zasega skoraj milijarde evrov je enaka skupni vrednosti vsega, kar je zvezna vlada zasegla leta 2015, ki je zadnje leto, za katerega imajo v ZDA evidence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta