ZDA evakuirale osebje z veleposlaništva v Kartumu

STA, J.K.
23.04.2023 09:45

Evakuacije so začele tudi nekatere druge države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že pred dnevi so svoje državljanje evakuirali Japonci. 
Epa

ZDA so zaradi oboroženih spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF evakuirale osebje s svojega veleposlaništva v Kartumu. Evakuacije so začele tudi nekatere druge države, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Bela hiša je pojasnila, da ZDA začasno ustavljajo delovanje veleposlaništva v sudanski prestolnici, predsednik Joe Biden pa je pozval k takojšnjem in brezpogojnem premirju.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da so odločitev o evakuaciji sprejeli zaradi resnih in naraščajočih varnostnih groženj. Njegov namestnik John Bass je pojasnil, da je med evakuiranimi tudi nekaj tujih diplomatov. Ob tem je dejal, da v prihajajočih dneh ni za pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki so še v Sudanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V misiji je sodelovalo več kot 100 pripadnikov ameriških posebnih enot, je novinarjem dejal eden od poveljnikov ameriških sil Douglas Sims. Evakuacijo je ameriška vojska izvedla s pomočjo transportnih helikopterjev, ki so v Kartum prileteli iz Džibutija, kjer imajo ZDA vojaško oporišče.

Reuters

Da se ZDA, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska pripravljajo na evakuacije, je že v soboto potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske. Iz Pariza so danes potrdili, da so začeli lastno evakuacijo, francosko zunanje ministrstvo pa je ob tem navedlo, da bodo pri tem pomagali tudi ostalim evropskim državljanom in tistim iz zavezniških partnerskih držav.

Uspešno evakuacijo več kot 150 ljudi, vključno s številnimi tujimi državljani, je v soboto izvedla Savdska Arabija. Po navedbah španskih medijev je letala za evakuacijo v Sudan poslala tudi Španija, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Ministrstvo za zunanje in evropske razmere je v petek sporočilo, da bo morebitna evakuacija slovenskih državljanov skoordinirana na ravni EU.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo najmanj 413 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. Kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu v noči na soboto so sledili novi spopadi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta