WHO: V nasilju v Sudanu umrlo že 270 ljudi, 2600 je ranjenih

STA, Va
18.04.2023 21:27

V Svetovni zdravstveni organizaciji so zaskrbljeni zaradi plenjenja zdravstvenih ustanov in njihove uporabe v vojaške namene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v nasilju, ki je v Sudanu izbruhnilo v soboto, doslej umrlo 270 ljudi, 2600 pa jih je bilo ranjenih.

"Ostajamo solidarni z našimi brati in sestrami v Sudanu," je v Ženevi izjavil generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je ob tem ostro obsodil nasilje v državi in pozval k prizadevanjem za mir.

Pomoč, ki jo je WHO pred izbruhom nasilja razdelila zdravstvenim ustanovam v Sudanu, so po Tedrosovih besedah že porabili, zaradi spopadov pa ni mogoče organizirati nadaljnje dostave. Izrazil je tudi zaskrbljenost zaradi poročil o plenjenju zdravstvenih ustanov in njihovi uporabi v vojaške namene.

Medtem se po vsej državi nadaljujejo ostri spopadi, ki so izbruhnili po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje močnim paravojaškim silam za hitro podporo (RSF).

Nekateri mediji so sicer danes poročali, da naj bi popoldne v veljavo stopila prekinitev ognja, s katero naj bi se po današnjem posredovanju ZDA, predvsem državnega sekretarja Antonyja Blinkna, strinjali obe strani.

Dagalo je na twitterju zapisal, da "RSF potrjuje, da odobrava 24-urno prekinitev ognja za zagotovitev varnega prehoda civilistov in evakuacijo ranjenih". Prekinitev ognja naj bi se začela ob 18. uri po lokalnem času, vendar so priče za tuje tiskovne agencije povedale, da je bilo že 15 minut po domnevnem začetku prekinitve ognja v središču Kartuma znova slišati streljanje in eksplozije.

Kdo ima prednost na bojišču, je zaradi zmedenih razmer in nasprotujočih si izjav obeh sprtih strani še vedno nejasno. Ker so izgubili povezavo z internetom in oskrbo z elektriko, tudi prebivalci Sudana čedalje težje dobijo zanesljive informacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta