Zmeda v Vatikanu, ki to v resnici ni: Ena Cerkev, dva papeža

Reuters
02.03.2021 16:44
Še leta po odstopu zaslužnega papeža Benedikta XVI. njegovi najzvestejši privrženci verjamejo v teorijo zarote in ne sprejemajo Frančiška.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi Cerkev se spreminja: upokojeni papež Benedikt XVI. (levo) in njegov naslednik, papež Frančišek.
Reuters

Nekdanji papež Benedikt XVI. je v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera grajal konzervativne rimokatolike, ki po osmih letih še vedno niso sprejeli njegove odločitve o odstopu, in jih označil za fanatike. Ob tem jih je spomnil, da je na svetu samo en papež - in to je Frančišek. Zdaj 93-letni Benedikt je po več kot 600 letih prvi papež, ki je odstopil, kar je pojasnil s tem, da ni imel več moči za upravljanje Cerkve, ki ima okoli 1,3 milijarde pripadnikov. Svojo odločitev je svetu sporočil v latinščini med konzistorijem za svetnike 11. februarja leta 2013, ko je oznanil, da bo od 28. februarja zvečer Petrov sedež v Rimu izpraznjen in bodo morali tisti, ki so za to poklicani, sklicati konklave za izvolitev novega papeža. S tem je sprožil burne odzive - od kritik do razumevanja in podpore, saj ni v navadi, da bi papeži odstopali. Papeška služba naj bi trajala do smrti. Dva tedna pozneje so kardinali za svetega očeta izbrali kardinala Jorgeja Maria Bergoglia, ki si je nadel ime Frančišek in je postal prvi neevropski papež v 1300 letih.

Nazadnje je prostovoljno odstopil papež Gregor XII. leta 1415, zato je novica o Benediktovem odstopu šokirala Vatikan, sesula se je njihova uradna spletna stran, takoj so se začela pojavljati ugibanja, kdo bi utegnil biti njegov naslednik. Nekateri trdi konservativci, ki niso zadovoljni z bolj liberalnim papežem Frančiškom, ne verjamejo, da je Benedikt prostovoljno odstopil, čeprav je v zadnjih osmih letih že večkrat dejal, da je to storil predvsem zaradi izčrpanosti.

Vatikan, 27. februar 2013: Zadnja avdienca Papeža Benedikta XVI
Sašo Bizjak

Kardinal Joseph Ratzinger oziroma Benedikt XVI. je postal papež pri 78 letih in je bil leta 2005 eden najstarejših izvoljenih papežev v zgodovini. Benedikt XVI. je bil 256. poglavar Katoliške cerkve in osmi nemški papež v zgodovini ter prvi Nemec od 11. stoletja. Cerkev je vodil v burnem obdobju, ko so jo pretresali pedofilski škandali in je izgubljala vernike.

"Bila je težka odločitev, toda bila je popolnoma zavestna in mislim, da sem se dobro odločil," je še povedal v intervjuju za Corriere della Sera. "Nekateri moji bolj fanatični prijatelji so še vedno vznemirjeni zaradi moje odločitve, ne morejo je sprejeti." Benedikt XVI. je prvi človek, ki se sme imenovati Papa emeritus, zaslužni papež. Danes živi v samostanu Mater Ecclesiae v vatikanskih vrtovih, kamor se je preselil s svojimi najožjimi sodelavci. Izpostavil je še, da tisti, ki še vedno nočejo sprejeti njegovega odstopa, sledijo teorijam zarote in jih s tem ohranjajo, in da je odstopil tudi zaradi številnih škandalov, kot je bilo izdajanje nekaterih tajnih podatkov, kar je počel njegov pomočnik. "Nočejo verjeti, da je šlo za zavestno izbiro. Moja vest je čista."

Očitno je Benedikt nagovoril tiste, ki nanj še vedno gledajo kot na pravega papeža in so sovražno nastrojeni do Frančiška: "Papež je samo en." To izjavo je po besedah novinarja, ki se je z njim pogovarjal, poudaril s trkanjem po naslonu za roke. A nekatere predstavnike Cerkve močno jezi prisotnost papeža Frančiška in nekdanjega papeža Benedikta v Vatikanu, obeh v belih papeških oblačilih, zato so že pozvali k sprejetju novih pravil. Doseči želijo, da imajo papeži, ki odstopijo, nižjo funkcijo kardinala, ne nosijo oblačil bele barve in ne izrekajo doktrine. (Reuters)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta