Zrušenje stolpnice na Floridi: Reševalci imajo upanja vse manj

zur
29.06.2021 16:30
Dvanajstnadstropni blok ob floridski obali, ki naj bi imel hude strukturne napake, se je ponoči zrušil v nekaj sekundah in pod seboj pokopal več kot 150 ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reševanje morebitnih preživelih kljub najsodobnejšim pripomočkom poteka zelo previdno in zato počasi. Foto: REUTERS
Florida Task Force 3

Reševalci v predelu Miamija Surfside, ki od četrtka, ko se je deloma porušil 12-nadstropni stanovanjski blok, iščejo preživele, so do danes našli skupaj enajst trupel. Vendar pa okrog 150 ljudi še vedno pogrešajo. Županja občine Miami-Dade Daniella Levine Cava je zagotovila, da bodo iskanje preživelih nadaljevali.

Najsodobnejša reševalna tehnologija

Pri reševanju pomagajo tudi izraelski in mehiški inženirji, reševalcem pomagajo psi in sodobna tehnologija, tudi droni. Izrael je poslal na pomoč strokovnjake za reševanje in njegov minister za diasporo Nachman Shai je zatrdil, da še ni vse izgubljeno. Upanja, da bodo po šestih dneh našli še koga živega, sicer ni več veliko, vendar pa je odločitev za prehod iz operacije iskanja in reševanja v operacijo odstranjevanja ruševin težka.

Pomočnik šefa gasilcev okrožja Miami-Dade Raide Jadallah je dejal, da je reševanje težko, ker se je skoraj polovica poslopja sesula sama vase. Poveljnik reševalcev tega okrožja Alan Cominsky je dejal, da delajo metodično in zato počasi, vendar tudi on še ni izgubil upanja, da še najdejo preživele. Pri iskanju preživelih uporabljajo posebno mikrovalovno radarsko napravo, ki jo je razvila vesoljska agencija Nasa, ki "vidi" skozi 20 centimetrov betona. Ta naprava lahko zazna človeško dihanje ali srčni utrip. Skozi ruševine se vsak dan prebija šest do osem reševalnih ekip, v pripravljenosti je več sto reševalcev, da priskočijo na pomoč.

Stanovanjski blok s 130 stanovanjskimi enotami ob obali se je v nekaj sekundah deloma sesedel v četrtek okoli druge ure ponoči, ko so stanovalci spali. Zrušilo se je okoli 50 stanovanjskih enot. V zgradbi je živela mešanica lokalnih prebivalcev, sezonskih obiskovalcev in najemnikov, mnogi iz Latinske Amerike in Izraela, zato oblasti še zdaj nimajo natančnega pregleda nad tem, kdo vse je bil v času zrušitve v stavbi.

Preiskava o vzroku zrušitve

Medtem se nadaljuje tudi preiskava o vzroku zrušitve 40 let stare stavbe Champlain Towers South. Znano je, da je poročilo mestnih inšpektorjev oktobra 2018 odkrilo velike strukturne poškodbe poslopja. Gradbeni inšpektorji naj bi bili odkrili "večjo strukturno škodo" na eni izmed betonskih plošč in veliko razpok v garaži. Napaka naj bi preprečevala odtekanje vode iz temeljev poslopja. "Če v bližnji prihodnosti ne bo poskrbljeno za menjavo hidroizolacije, se bo škoda na betonu eksponentno širila," je v poročilu opozorilo svetovalno podjetje Morabito Consultants. Inšpektorji so nakazali tveganja za zrušenje, zato so poudarili nujnost popravil za ohranitev "strukturne celovitosti". Vendar lokalni mediji namigujejo, da so bili inšpektorji pri tem morda podkupljeni.

Dogajanje spremlja tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je razglasil izredne razmere za lažji dostop do zvezne pomoči.

Zaradi zrušitve te 12-nadstropne zgradbe, ki je sicer bila tik pred začetkom 15 milijonov dolarjev vredne obnove za pridobitev 40-letnega potrdila o strukturni ustreznosti, sedaj po vsem Miamiju vlada strah, da se kaj podobnega ne ponovi še pri drugih zgradbah. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta