5 manj znanih zimskih športov in odlični kraji zanje - za čase, ko bomo spet lahko potovali

NR
31.01.2021 04:46
Ne glede na to, ali se navdušujete nad zimskimi športi ali le nad kuhanim vinom, si nadenite tople rokavice in se prepustite zimskim aktivnostim na prostem, ki jih nekoliko manj poznate.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nazaj v naravo Foto: Profimedia
Profimedia

Postavite klasično smučanje in deskanje za nekaj časa na stran in si tudi kot začetnik privoščite zimsko veselje - preizkusite svoje veščine vrtanja v zaledenelo jezero ali se opogumite in plezajte po ledu. Izbira je velika, zato se toplo oblecite in uživajte na snegu.

1. Kajtanje na snegu v ZDA

Ta šport bo tudi odlične smučarje in deskarje dvignil v zrak - dobesedno. Kajtanje na snegu vam daje občutek breztežnega smučanja, saj se s snežnim zmajem, ki izkorišča vetrno energijo, dvigate nad tlemi. Izkušeni (in pogumni) se lahko vrtijo v zraku in izvajajo akrobacije. Kombinacija smučanja in zmajarstva, z znanjem nekaterih načel krmiljenja pri jadranju, omogoča pri zmajarstvu na snegu enostavno drsenje po ravni površini ali celo smučanje navkreber.

Odjadrajte. Za ta zimski vetrni šport potrebujete veliko zaledenelega ali zasneženega prostora in veter, obojega pa je pozimi v izobilju na severovzhodu ZDA. Začetniki si lahko pomagajo pri Superior Kiteboardingu, ki v Minnesoti in Wisconsinu ponuja tečaje kajtanja na snegu. Neokrnjena jezera New Hampshire so prav tako priljubljeno zbirališče jadralcev na snegu.

2. Krpljanje v francoskih Alpah

Pri krpljanju se veselo podajte po ledenih ravnicah. To je pravzaprav hoja po snegu s posebej prilagojeno obutvijo, ki ima veliko površino, da se ob koraku noga ne pogrezne globoko v sneg. Obdobje teniških loparjev, privezanih na noge, je mimo. Danes so krplje narejene iz aluminija, gume in drugih visokotehnoloških materialov, zato so lažje, obstojnejše in manj zahtevne za vzdrževanje.

Pojdite v naravo. Za hojo s krpljami ne potrebujete veliko treninga, samo vajo: za začetek boste morali hoditi počasi, enakomerno in z rahlim premikanjem. Večina trgovin za izposojo smuči jih ponuja skupaj s palicami za treking, ki vas obvarujejo pred padcem na spolzkih tleh.

Krpljate lahko po vsem svetu, znane so poti okoli Laponske, ZDA in vzhodne Evrope. Morzine-Avoriaz, središče zimskih športov v francoskih Alpah, je odlična izbira, saj ponuja veliko predlogov za pohode s krpljami in nasvete za začetnike.

3. Ribolov na ledu na Finskem

Spokojnost, tišina in mir: ribolov še vedno sodi med športe in mogoč je tudi skozi luknjo v debelem ledu - skoraj tako kot poleti. Ta vrsta zimske zabave pušča za seboj rdeče nosove po Skandinaviji in v vzhodni Evropi, Finska pa je odlična izbira tudi za uživanje v ledeniških razgledih, medtem ko čakate na ulov. Le na termo spodnje perilo ne smete pozabiti.

Vrzite trnek. Hoja po neznanem zamrznjenem jezeru bi lahko bila tudi usodna, zato ostanite previdni, imeti pa morate še ribolovno dovoljenje, sicer lahko plačate kazen. Turistična pisarna v Helsinkih ima nekaj koristnih nasvetov za pridobitev ribolovnega dovoljenja, začetniki zimskega ribolova pa bi si morali poiskati ustrezno vodenje.

Lahko si organizirate izlet na nadzorovano ribolovno mesto, kjer vam priskrbijo opremo in tudi pomagajo varno vrtati v led. Pojdite pripravljeni, da ne padete skozi tanek led; prihranite zimski potop za finsko nacionalno zabavo ob plavanju v ledeno mrzli vodi.

4. Sankanje s pasjo vprego na Norveškem

Začutite zimski zrak na svojem obrazu med vožnjo po skandinavskih zasneženih deželah, medtem ko vaše sanke vlečejo živahni haskiji. Sankanje s pasjo vprego je osupljiva in vznemirljiva dogodivščina, veliko turističnih agencij v Skandinaviji pa organizira tudi dnevne izlete za popolne začetnike. Ampak če si predstavljate, da bodo psi opravili vse delo, premislite še enkrat: poskrbite, da boste v dobri formi, in se naslednje jutro ne čudite, če vas bodo zelo bolele roke.

Morda čakajo na vas. Foto: Profimedia
Profimedia

Odlična hrana! Obiščite Villmarkssenter zunaj mesta Tromsø na Norveškem, kjer se lahko pred enodnevnim izletom na saneh zabavate s prijaznimi mladiči haskija. Nekateri turistični paketi ponujajo za lačne želodce še okusno enolončnico z mesom severnih jelenov.

5. Plezanje po ledu v dolini Chamonix

Če vam smučanje ne omogoča dovolj razgledov s ptičje perspektive, vam bo plezanje po ledu prineslo vrtoglavico in adrenalin, po katerem morda hrepenite. Plezanje po ledu ni namenjeno plašnim (ali neizkušenim), zato se, če želite začutiti vznemirjenje, prijavite na začetni tečaj in se pripravite na velike napore.

Doseči nove višine. Dolina Chamonix ob meji s Francijo, Italijo in Švico, ima veliko ledenikov, ki so idealni za preizkušanje zbranosti. Ponuja odlično izhodišče za najboljša plezalna mesta, na voljo je tudi veliko tečajev za začetnike. Gorski pogledi so dovolj lepi, da vas med plezanjem zmotijo, toda ob oklepanju zaledenelega roba vam predlagamo, da ne gledate navzdol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta