Najcenejše je življenje v Damasku. Kje je najdražje?

Zvezdana Bercko
29.11.2020 04:40
Najdražja mesta na svetu so Hongkong, Zürich in Pariz, so ugotovili analitiki britanskega The Economista, ki so v tokratno raziskavo že vključili vpliv pandemije koronavirusa na višino življenjskih stroškov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damask, prestolnica od vojne uničene Sirije, kljub nizkim cenam ni posebno vabljiv. Foto: Sana
Sana

Najbrž še nikoli nismo potovali tako malo kot letos. Razlog je seveda znan. Ampak vneti popotniki zdaj, ko se nakazujejo možnosti cepiva proti covidu-19 in upanje v čimprejšnjo normalizacijo življenja, že načrtujejo svoje avanture za prihodnje leto.

Potovanja nam dajo več, kot smo vanje vložili, vedo vsi pravi popotniki, a vseeno je treba gledati tudi na denar. Sploh če nameravamo na kakšnem koncu sveta ostati dlje časa, je pomembno vedeti, kakšni so tam življenjski stroški. Analitiki britanskega The Economista so raziskali, kje na svetu je življenje najcenejše in kje najdražje. V tem letu so svojo tradicionalno vsakoletno raziskavo naredili že drugič, tako da so lahko vključili vpliv pandemije covida-19 na cene in življenjske stroške v različnih delih sveta. Upoštevali so cene 138 izdelkov in storitev, od hrane in pijač do oblačil in izdelkov za dom v 130 mestih z vsega sveta. Tako je nastala lestvica najdražjih in najcenejših mest na svetu. Najceneje je živeti v sirski prestolnici Damask, le nekaj višje so cene v Taškentu, glavnem mestu Uzbekistana.

V Beogradu precej dražje kot lani

Najdražje pa je življenje v Hongkongu, Zürichu in Parizu, ki so si enakopravno razdelili prvo mesto. Hongkong je bil najdražji že lani, Pariz in Zürich, ki sta si lani delila četrto mesto, pa sta na vrh prišla zaradi naraščanja tečaja evra in švicarskega franka v primerjavi z dolarjem, pa tudi zaradi relativnega znižanja življenjskih stroškov v dveh azijskih mestih, ki sta bili lani tik pod vrhom lestvice, to sta Singapur in Osaka, ki sta zdaj na četrtem oziroma petem mestu.

Hongkong ostaja najdražje mesto na svetu. Foto: Reuters
Reuters

Cene v Singapurju so se znižale, potem ko je zaradi pandemije koronavirusa veliko tujih delavcev zapustilo mesto. Tako se je število prebivalstva v mestu znižalo prvič po letu 2003, kar je povzročilo manjše povpraševanje in deflacijo. Podoben trend je opazen v Osaki, kjer cene potrošniških dobrin stagnirajo, zaradi subvencije japonske vlade pa so se znižali stroški prevozov. Med deset najdražjih mest na svetu sodijo še Tel Aviv, Ženeva, New York, Köbenhavn in Los Angeles.

Najcenejše mesto na svetu je po analizi The Economista Damask, sledijo Taškent, Lusaka, Caracas, Almaty, Karači, Buenos Aires, Alžir ter indijski mesti Bangalore in Čenaj. V zadnjem letu se je življenje najbolj podražilo v Teheranu, razlog za to naj bi bilo pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin zaradi ameriških sankcij. Precej dražje kot pred dvanajstimi meseci je tudi v avstralskem Perthu, kitajskem Ghuandzoju ter v Beogradu, pa tudi v Rimu, Düsseldorfu, Bruslju in Amsterdamu. Ceneje kot pred letom dni pa živijo v Reykjaviku, Sao Paulu, Riu de Janeiru, Bangkoku, Moskvi, Ciudádu de Méxicu, Kijevu, Istanbulu, Nairobiju in Limi, kaže raziskava The Economista.

Nikar po računalnik v Osako

Raziskovalci ugotavljajo, da je pandemija koronavirusa spremenila potrošniške navade po vsem svetu. Na cenovni strani pa se je pokazalo, da so cene nujnih dobrin ostale bolj stabilne kot cene nenujnih. Zlasti cene osnovnih živil so ostale na nivoju izpred pandemije, hrana se ni podražila. A tudi pocenilo se ni skoraj nič, edina skupina izdelkov, pri kateri so zaznali občuten padec cen, so oblačila.

V Parizu kljub visokim cenam in pandemiji turistov ne manjka. Foto: Reuters
Reuters

Cene so se najbolj zvišale v segmentu elektronike, še posebno zabavne. To je posledica povečanega povpraševanja, zlasti zaradi prehoda na delo in šolanje od doma, ki mu proizvodnja ni mogla slediti, zato je občasno primanjkovalo teh izdelkov.

Ker marsikdo potovanja v druge dežele izkoristi tudi za nakupe, zlasti tehničnega blaga, pri katerem so lahko razlike v ceni kar velike, so raziskovalci The Economista pod drobnogled vzeli cene računalnikov. Teh nikar ne kupujte v Osaki, tam so najdražji na svetu. To sicer ni presenetljivo, saj je Osaka med desetimi najdražjimi mesti nasploh, toda na drugem in tretjem mestu lestvice mest z najdražjimi računalniki sta dve, ki ju tam ne bi pričakovali: Teheran in Nairobi. Zelo dragi so računalniki tudi v Limi in Gvatemali. V Evropi so računalniki najdražji na Dunaju in v Barceloni, v ZDA pa v Los Angelesu, Lexingtonu in Houstonu.

Turizem v prihodnje bo bolj usmerjen v spoznavanje lokalnih skupnosti. Lonely Planet priporoča obisk Ferskih otokov. Foto: Reuters
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta