8 dejstev, zakaj bi morali čim prej v džakuzi

NR
23.05.2021 02:00
Ne glede na to, ali se želite spoprijeti z določeno zdravstveno težavo ali ste ljubitelj uporabe masažnih kadi, si lahko razvajanje v masažni kadi privoščite pogosteje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preprost domači džakuzi Foto: Profimedia
Profimedia

Vsi se radi razvajamo v masažni kadi, ko se za to ponudi priložnost, a večina lahko to počne le redko. Morda pa bi morali to spremeniti, saj so kopeli v masažni kadi (džakuziju) koristne za zdravje in tudi zelo prijetne. Na spletni strani poolonomics.com so izpostavili nekaj najbolj znanih koristi kopeli v masažni kadi in nekaj dejstev, ki vas bodo zagotovo presenetila.

1. Lepša koža

Lepša koža in vroča kopel? To zagotovo ni prva korist, ki bi jo pričakovali na tem seznamu, in zagotovo ni nekaj, kar bi mnogi povezovali z masažno kadjo. O tem se v znanosti veliko razpravlja, vendar mnogi verjamejo, da visoka temperatura vode odpre in očisti pore ter pomaga pri odpravi toksinov. Ob tem pogoste kopeli blažijo stres in izboljšujejo slabo cirkulacijo, kar pomaga pri doseganju lepše kože.

2. Manj stresa

Vsakdo, ki je kdaj stopil v masažno kad, dobro ve, kaj se zgodi v trenutku, ko se preda mehurčkom v vodi. To je skoraj neke vrste meditacija. Vroča voda v kombinaciji z močnimi curki, ki masirajo telo, je recept za sprostitev in popolno zdravilo za stres. Ne glede na to, kaj povzroča stres v vašem življenju, ga lahko masažna kad odlično odpravi ali vsaj močno ublaži.

3. Izboljšuje cirkulacijo krvi

Čeprav si lahko pomagate z zdravili in spremenite svoj življenjski slog za izboljšanje slabe cirkulacije, lahko nekaj tako preprostega, kot je sprostitev v masažni kadi, izboljša pretok krvi. Strokovnjaki pravijo, da se zaradi vroče vode v kadi širijo krvne žile, kar znižuje krvni tlak. Toplota vode spodbuja tudi pretok krvi in ​​omogoča boljšo cirkulacijo po telesu. In čeprav kopel ne bo nujno odpravila slabega krvnega obtoka, lahko začasno izboljša simptome, povezane s slabo cirkulacijo.

4. Manjša napetost mišic

Ne glede na to, ali vas bolijo mišice zaradi dela, telovadbe, nespečnosti ali slabe drže, je to zelo pogosta vrsta bolečine. Kako pomaga pri tem masažna kad? Voda, ki ima več kot 37 stopinj Celzija, je ravno dovolj vroča, da sprosti vaše mišice in vas razbremeni napetosti, še posebej ob breztežnosti v vodi. Masažne kadi so presenetljivo zelo pogosto spregledane kot način za sproščanje in odpravljanje bolečin v mišicah.

5. Izboljša spanec

Dokazno je, da hitreje zaspimo, če je naša telesna temperatura višja. To lahko dosežete tudi tako, da si približno dve uri, preden nameravate iti v posteljo, privoščite sproščujočo kopel v masažni kadi in postopno, a zelo pomembno dvigovanje telesne temperature bo imelo v postelji zagotovo velik učinek na kvaliteto vašega spanja.

6. Niža sladkor v krvi

Ste vedeli, da je eden od enajstih odraslih diabetik? Sladkorna bolezen tipa 2 je najpogostejši tip in v tri tedne trajajoči študiji dr. Philipa L. Hooperja se je uporaba masažnih kadi izkazala kot eden od načinov, kako lahko sladkorni bolniki znižajo svoj krvni sladkor. Med študijo je ugotovil 13-odstotno povprečno znižanje ravni sladkorja v krvi, pri čemer je eden od njegovih preiskovancev v dveh tednih potreboval kar za 18 odstotkov manjši dnevni odmerek inzulina. Izkazalo se je, da kopel v vroči vodi vpliva na telo podobno kot vadba, kar je idealna alternativa za bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, ki iz kakršnegakoli razloga ne morejo izvajati napornih dejavnosti.

7. Spodbuja tvorbo endorfina

Centralni živčni sistem proizvaja endorfine za boj proti fizični bolečini, vendar se ob tem tudi vi počutite dobro. Na srečo se je izkazalo, da masažne kadi stimulirajo endorfine na podoben način kot težka vadba. Ja, prav ste prebrali. Nekaj ​​pozitivnih učinkov vadbe lahko dobite, ne da bi dejansko vadili, ampak preprosto 20 minut sedite v kadi. Zanimivo je, da je ta pozitivni učinek povezan tudi s številnimi drugimi že naštetimi prednostmi, vključno z močnejšim imunskim sistemom, zmanjšanim nivojem stresa in boljšo kvaliteto spanja.

8. Sklepi bodo manj boleli

Morda bi mislili, da je ta korist namenjena predvsem starejšim, vendar bolečine v kosteh in sklepih lahko prizadenejo ljudi vseh starosti. Eden najboljših načinov za lajšanje bolečine v sklepih je ležanje v masažni kadi, saj bo vroča voda naredila čudeže. V vodi namreč čutimo le približno deset odstotkov telesne teže, kar zmanjša silo gravitacije na sklepe. To pa razbremeni pritisk na mišice in lahko celo zmanjša otekanje in vnetje. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta