Aforist Davorin Bešvir: Razčetverite ga, pa boste dobili štiri take

Bojan Tomažič
18.07.2021 04:30
Živimo v časih, ko je sovražni govor postal dislektična napakica, pravi aforist Davorin Bešvir, avtor nove knjige Nori umotvori.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aforist Davorin Bešvir (desno) in ilustrator Igor Muršič
Bojan Tomažič

​Razčetverite ga, pa boste dobili štiri take. Vlada ima dve prioriteti: skrb za malega človeka in za velike korporacije. Vedno sem verjel, da politiki govorijo na pamet, dokler nisem spoznal, da je nimajo. Ceneni populisti nas drago stanejo.Tudi bolezen gre skozi želodec.

To je nekaj aforizmov iz knjige Nori umotvori avtorja Davorina Bešvirja, ki so jo v torek predstavili na prijetni vrtni terasi knjižnice Frana Ksaverja Meška v Ormožu. Umotvori so četrta knjiga pisca besedil in basista glasbenih skupin Pridigarji in Gnile duše, ki imata, upam, zdaj samo ustvarjalni premor, prej so izšle 100 gaziranih opic (2011) in Revni kot cerkvene miši (2013) s pesmimi, ki so bile uglasbene, ter Bog mi je priča, da potrebujem izganjalca hudiča (2017) z aforizmi. Aforistični knjigi je ilustriral Igor Muršič.

O tem, kako v nekaj besedah pronicljivo, udarno in hkrati duhovito opisati velike teme, se je z Bešvirjem pred občinstvom pogovarjala Marijana Korotaj. Odgovarjal je v aforističnem slogu, na kratko odrezavo, ker neumni govoričijo na dolgo in široko in jim je vse jasno.

Pride Prlek v drogerijo in ob napisih nega las, nega zob, nega telesa vpraša: Ja kaj pa sploh imate? Na tankem ledu je dobro imeti debelo kožo. Ljudje na slabem glasu so vsak dan glasnejši. Sprašuje se o slovenski mencaliteti. Če smo zamudili zadnji vlak, glejmo, da bomo ujeli vsaj prvi avtobus. Ljudje imajo pri nas toliko nožev v hrbtu, da ne potrebujejo akupunkture. Da je boljše verjeti tistim, ki nočejo pomagati Sloveniji. Pri nas niso problem kadri, ampak kadavri.

Aforizme je v knjigi razdelil v sklope, ima pivske, ljubezenske, poimenske, kulinarične, politične, glavobolne, mrtvaške, in druge. Imamo kar nekaj ljudi, eden še posebej izstopa, ki se v zaporu ven mečejo. Zakaj bi lagali, ko pa lahko priredimo podatke. V času živimo, ko je sovražni govor postal dislektična napakica. Vse imamo pod kontrolo, problematični so tisti, ki so nad njo. Zakaj nositi težko breme namesto lahkih vetrovk. Pridružil se je akciji: V naslednjem življenju brez alkohola. Po pretepu so eni šli v zavetje toplega doma, drugi so končali na hladnem. Tudi bolezen gre skozi želodec. Še najbolj pošten je bil, ko se ga je pošteno napil. Pri posamezniku je tudi mogoč beg možganov. Pojdite se solit, in ne pozabite bazilike in majarona.

Ima tudi koronske aforizme, kljub temu Vlado Pivec v predgovoru piše, da je samo vtis, da živimo v prav posebnih časih. "Ne razlikujejo se bistveno od časov, v kakršnih so živeli naši predniki in v kakršnih bodo živeli naši zanamci. Za dobre nove aforizme in za smeh, čeprav včasih bolj grenak, je zmeraj pravi čas. Besedo korona in imena akterjev, ki jih bo zgodovina na srečo hitro odvrgla na svoje smetišče, bodo naši potomci v prihodnosti spremenili, pa bodo domislice vedno delovale sveže, kot bi bile pravkar napisane."

Športni nasvet: če greš v tekmo z dvesto odstotki, lahko zgrešiš polovico strelov, pa si še vedno stoodstoten. Bili smo neodločni in to je odločilo tekmo. Pustimo času, da nas povozi. Se je delal Francoza, potem pa samo še zategoval matice. Plešast je zato, ker se je milijonkrat za las izognil smrti. Raje se staram po učinku kot na urno postavko. Če mislite izgoreti, storite to pozimi, da bodo še drugi imeli kaj od tega. Človek se je z gradnjo nebotičnikov približal Bogu in začel izgubljati tla pod nogami. Če že ne moreš izpolniti obljube, jo lahko vsaj ponoviš. Pieteta, pije stric. Lahko bi bil narodni buditelj, a kaj, ko zjutraj vedno zaspim. Seveda ima tudi ormoške aforizme. V Ormožu se niti ne opazi, da je na svetu že osem milijard ljudi. V Ormožu so po vrsti zapirali tovarne čevljev, oblek, figuric Pez, blagajn, sladkorja in očal, tako, da lahko goli, bosi, slepi, s sladkorno boleznijo, brez igrač in brez denarja nakupujemo v številni novih trgovskih centrih. Najprej so nas Ljubljančani prepričali, da ne potrebujemo avtoceste Ormož-Ljutomer, sedaj nas Ptujčani prepričujejo, da ne potrebujemo hitre ceste Ormož-Ptuj, na koncu nas bodo norci prepričali, da ne potrebujemo psihiatrične bolnišnice. Neskončno sem ponosen, da sem tako neznosen, tudi reče Davorin Bešvir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.