Akacija lajša izkašljevanje in pomirja želodec

Borut Cerkvenič
30.10.2022 02:31

Robinija oziroma akacija med drugim pomirja živčni sistem in omogoča trdnejši spanec. Deluje antibakterijsko, blaži želodčne in prebavne težave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogosto jo najdemo na obrobju gozdov.
Profimedia

Robinijo (Robinia pseudoacacia L.) uvrščamo v družino metuljnic, domača imena zanjo so akacija, trn, cignojka, neprava akacija, faršje, hacija, hacila, trlovenca, trnovo drevo. Je do 25 metrov visoko drevo, raste tudi kot grm. Drevo ima gladke, krhke in trnate veje. Krošnja je precej redka, ima od 25 do 30 centimetrov dolge, lihopernate liste, ki so sestavljeni iz 9 do 17 jajčastih in celorobih lističev. Prilisti so spremenjeni v bodice. Cvetovi so beli in lepo dišijo, razvijejo se v aprilu, maju in cvetijo do junija; združeni so v velika viseča socvetja. Plodovi so v strokih, dolgi so od 5 do 15 centimetrov. Drevo raste ob cestah, nasipih, v gozdovih, po vaseh in tudi po mestih.

Robinia pseudoacacia
Profimedia

Cvetove akacije, ki vsebuje beljakovine, maščobna olja in ogljikove hidrate, nabiramo od aprila do junija. Uporabni so za cvrtje in v zdravilne namene. Robinija odpravlja prebavne motnje. Pomaga pri prehladnih obolenjih in lajša izkašljevanje. Deluje protivnetno, uživamo jo pri revmi in išiasu. Pomirja živčni sistem in omogoča trdnejši spanec. Deluje antibakterijsko, blaži želodčne in prebavne težave. Pomaga pri težavah s kožo in pri pikih žuželk, saj preprečuje oteklino.

Čaj za izkašljevanje

Dve čajni žlički posušenih cvetov robinije (akacije) prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati od 8 do 10 minut. Čaj precedimo, osladimo ga s sladkorjem ali gozdnim medom. Popijemo od 3 do 5 skodelic tako pripravljenega čaja na dan.

Čaj pri težavah z želodcem

Štiri jedilne žlice posušenih cvetov akacije prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 15 minut. Lonec naj bo pokrit. Po tem času čaj precedimo. Pijemo ga po požirkih ves dan.

Obkladki pri odprtih ranah

Pet dekagramov posušenih cvetov akacije prelijemo s tremi litri vrele vode, pustimo stati 15 minut. Lonec naj bo pokrit s pokrovom. Precedimo in ohladimo. Na odprte rane polagamo obkladke iz gaze. To naredimo trikrat na dan. Obkladek naj bo na rani 20 minut, nato ga odstranimo in pustimo rano odprto, dokler se ne posuši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta