Pri vnetem žrelu grgramo ženikelj trikrat dnevno

Borut Cerkvenič
02.10.2022 04:35

Korenine ženiklja nabiramo do prve zmrzali, posušene zdrobimo ali zmeljemo v prašek. Ima oster, precej neprijeten okus, zato čaj sladkamo z medom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navadni ženikelj raste v gozdovih.
Wikipedia

Navadni ženikelj (Sanicula europaea L.) je po domače tudi kilavnik, kilovnik, lečuha, sanikel, sanikelj, zanikel, svetamastni koren, pozdravnica, vranca, zanikl ... Je trajnica z belimi ali rožnatobelimi cvetovi. Ima od 30 do 50 centimetrov visoko steblo, na katerem so peclji s kobulčki, ki imajo kratko pecljate cvetove. Njegovi plodovi so nekakšne glavice s kaveljčki, ob sprehodih po gozdu se radi primejo na obleko. Na steblu ima en ali dva sedeča stebelna lista, listi so dlanasto deljeni in rastejo ob tleh. Cveti od maja do junija. Raste v senčnih in vlažnih gozdovih do nadmorske višine 1500 metrov.

Sanicula europaea
Profimedia

Vsebuje eterično olje, saponine, čreslovine in grenčine, alantoin, klorogensko in rožmarinsko kislino. Uporaben je za sok, obkladke in čaj. Ženikljevo cvetočo zel nabiramo od aprila do prve polovice julija, liste od maja do julija, korenino pa od druge polovice avgusta do prve zmrzali. Zelišče dobro posušimo in ga hranimo v zaprtih posodah, da ne porjavi. Posušeno korenino pa zdrobimo ali zmeljemo v prašek. Ima oster, precej neprijeten okus, zato čaj sladkamo z medom.

Kilavnik zdravi oziroma čisti kri. Uživamo ga pri krvavitvah v želodcu, pri drugih želodčnih in črevesnih boleznih ter pri ledvičnih krvavitvah. Znižuje krvni tlak. Uporaben je proti driski in napenjanju. Zdravi pljučne bolezni - zasluzena dihala, angino, vneto žrelo. Zunanje ga uporabljamo za celjenje ran in zaustavljanje krvavitev, pri podplutbah, oteklinah, zvinih, zlomih, nategnjenih mišicah in kitah, pri hemoroidih in izpuščajih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta