Planinski bor pomaga pri prehladnih obolenjih

Borut Cerkvenič
25.09.2022 03:00

Vršičke ruševja nabiramo od maja do julija, vejice z iglicami pa vse leto. Delujejo protibakterijsko in protivnetno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borove iglice so uporabne tudi za zdravilno kopel.
Matjaz Jež

Ruševje (Pinus mugo L.) uvrščamo v družino borovk, domača imena zanj so burje, cret, cretje, planinski bor, gorski bor, borovc, košutje, pritlikavi bor, ruš, rušje, rušuje. To je močno razrasel grm z dokaj gladkim lubjem. Veje so po navadi ukrivljene ali kipeče, dolge, zelo prožne in skoraj nezlomljive. Iglice so na kratkih poganjkih, velike so do 10 milimetrov in rahlo ukrivljene; so toge in temno zelene barve. Moška socvetja so valjasta in nameščena na vrhu poganjkov, so rumenkaste, kasneje svetlo rjave barve. Storži so plodovi, sodčasto valjasti in dolgi od 3 do 6 centimetrov. Ruševje po Sloveniji raste nad gozdno mejo 1500 nadmorske višine.

Rastlina vsebuje vitamin C, eterično olje, terpentin, nekaj glikozidov, smolne kisline, katran. Mlade poganjke in iglice uporabljamo za čaje, vitaminske napitke in sirupe. Vršičke nabiramo od maja do julija, vejice z iglicami pa vse leto.Pripravke iz vršičkov in iglic ruševja, ki delujejo protibakterijsko in protivnetno, uživamo za izpiranje grla, pri prehladnih obolenjih, gripi, astmi, bronhitisu, pljučnici (pomagajo namreč pri izkašljevanju). Eterično olje vtiramo pri revmi in protinu, uporabno je za zdravilne kopeli. Ruševje zdravi kožne bolezni (tudi razjede), ekceme, herpes, izpuščaje. Uporabljamo ga zoper bolečine v sklepih in pri išiasu. Pospešuje delovanje ledvic.

Pinus mugo Carsten je zimzelen grm.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta