Vodni motovilec čisti ledvice in jih zdravi. Kjer raste, je voda čista in po vsej verjetnosti pitna

Borut Cerkvenič
16.10.2022 03:00

Studenčni jetičnik (Veronica beccabunga L.) je član družine črnobinovk, domača imena zanj so bobovnik, bobovnjak, bodčec, lobodelj, runje, velnica, vodenik, vodni motovilec, vodni repincelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Studenčni jetičnik zraste do pol metra visoko.
Profimedia

Studenčni jetičnik zraste do pol metra visoko. Je trajna zelika, ki raste ob potokih, mlakah in vodnih jarkih. Listi so ozko napiljeni, jajčasti ali široko eliptični. So temno zelene barve. Steblo je polno okroglo. Cvetovi v modri ali rahlo roza barvi. Rastlina je indikator za čisto vodo. Kjer raste, je voda čista in po vsej verjetnosti pitna.

Jetičnik vsebuje grenčine, glikozid avkubozid, vitamin C, provitamin A, čreslovine, eterično olje, nekaj maščob, sladkor. Uporaben je v juhah, prikuhah, omakah, za solate in namaz in kot čaj. Zel nabiramo od junija do septembra. Pomaga pri odvajanju ledvičnega peska in majhnih ledvičnih kamnov, uživamo ga pljučnim boleznim, pri povečanemu protinu. Jetičnik zdravi jetra, ustavlja krvavitve iz dlesni, čisti kri. Zunanje zdravi in celi rane. Za čaj, ki čisti ledvice, potrebujemo štiri jedilne žlice posušenega studenčnega jetičnika, ki jih prelijemo z dvema litroma vrele vode in pustimo stati deset minut. Precedimo in pijemo večkrat na dan. Čaj uporabljamo za čiščenje ledvic in mehurja ter za odvajanje vode iz telesa.

Veronica beccabunga
Profimedia

Čaj za zdravljenje ledvic pripravimo tako, da eno polno čajno žličko suhe droge studenčnega jetičnika prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Precedimo in pijemo trikrat na dan po eno skodelico tako pripravljenega čaja. Čaj se uporablja za čiščenje ledvic in mehurja. Vedno si moramo pripraviti svežega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta