Avtomobilizem: Kitajci prihajajo, zlomite si jezik

Artur Švarc
10.03.2024 04:00

Oba glavna kitajska jezika in njune številne izpeljave so za klasično evropsko razumevanje germansko-slovanskih (in romanskih) jezikov pravi izziv za možgane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kitajski jezik se zaradi posebnih glasov in desetih različnih izgovorjav ene besede uvršča med najtežje.

Torej, ste kdaj poskušali prebrati kitajsko ime, prepisano v angleščino? Ker seveda njihovih "švasanih" črk ne boste znali brati, si je treba pomagati s prepisi. Številne nove znamke, ki na dan D vdirajo na evropski trg, lahko preberemo na zelo čudne načine, ampak le eden je pravi.

Saj ne, da tudi evropskih znamk ne izgovarjamo pravilno – Lamborghini zagotovo ni "Lambordžini", pa tudi kako se po francosko prebere Peugeot ali Citroen, lahko udarimo kako debato. No, naša tarča so tokrat avtorji sladko-kislega piščanca in kislo pekoče juhe z daljnega vzhoda, ki bodo zavladali (avtomobilskemu) svetu.

XPeng

XPeng je znamka Xiaopeng Motors, imenovana po ustanovitelju – Xiaopengu. Logotip je seveda prva črka imena, izgovorite pa jo kot telefone Xiaomi – z mehkim š – "Si-jau-pang".

BYD

Večina nas BYD pozna kot kratico za Build Your Dream ali "ustvarite svoje sanje". A od kod izvira, saj tovarna ne proizvaja sanj, razen če zelo romantično vsako noč sanjate litij-ionske baterije. BYD je fonetični prevod iz mandarinščine v našo pisavo – za Biyadi, znamka pa pripada matični tovarni Yadi Electronics, ki ima ime po ulici Yadi v novem delu Dapenga. In kaj dela zraven še Bi? Nič posebnega, razen da je zaradi tega ime visoko na abecednem redu (le zakaj ni AYD?). Ime preprosto izgovorite kot "Bi-waiii-die", če k temu dodate še nekaj kitajskega zvena, ki ga imate od zadnjega obiska v kitajski restavraciji, toliko bolje. Logotip? Zelo skrivnosten in nerazložljiv, se razume.

Aiways

Ai je kitajska (in japonska) beseda za ljubezen, ki je na poti. Izgovorite pa "Aj-wiz". Logotip je narejen iz dveh delov, ki lepo zdrsita drug v drugega. Kakršnekoli asociacije z osnovo imena so zgolj plod vaše domišljije. Se opravičujemo, če smo vam zdaj v glavo nehote vsadili najbolj seksualno orientiran logotip v avtomobilski industriji. Zakaj tak logotip, Google ne ve – morda je povezan z obsedenostjo tovarne po avtonomni vožnji in povezljivosti – morda gre za slednje.

Lynk & Co

Lynk & Co naslavlja mlade in napredne voznike - in ker je danes vse povezano in sodeluje, so tudi avtomobili tako imenovani. Ime govori zase, tudi logotip je jasen, le font spominja na kekse, ki jih vaša babica peče okoli novega leta. No, logotip je minimalističen, tak je tudi dizajn avtomobilov.

Geely

Sveža znamka pri nas se je prijela kot "Džili", a ni povsem točno, še manj pa je to "Geli". Točnejša izgovorjava je "Džieli" ali "Gieli" (pri slednjem se spomnite rajnke države in g izgovorite kar se da mehko - kot đ). Kitajski kolega pa pravi, da se motimo vsi – Kitajci ime izgovarjajo kar "Kieli" – s kot jeklo trdim k. Neposredni prepis kitajske črke pa je "jili", ki v kitajščini pomeni ugodno. Logotip v obliki ščita ima šest črno-modrih elementov v zlatem okovju, ki ponazarjajo prestiž, kakovost in superiornost.

Chery

Chery, ki ni češnja, prihaja v EU letos. Logotip je črka A - kot avto, oval pa skrbi, da se ne prevrne. Izgovorite kot "čeriii", sem pa bodo privlekli tri modele - Omoda je sestavljen iz O kot Oxygen (kisik) in moda kot del modnega, modernega, potem je tu še Exlantix kot referenca na Atlantis, Atlantido in Jaecoo, ki je … predamo se.

Hongqi

Hongqi je kitajsko ime za rdečo zastavo - in kot največja komunistična država s kapitalistično miselnostjo ima ta simbol in vse skupaj tudi logiko in zgodovino. Najstarejša znamka na Kitajskem je v državni lasti in dobavitelj državniških limuzin za partijo in njene člane. Tudi model E-HS9, ki ga tržijo v nekaterih evropskih državah, je bolj kot avto videti kot nekaj, kar lahko povozite s petimi tanki in v prtljažniku aktivirate taktično atomsko bombo. Hongqi pa izgovorite kot "hong-ci".

JAC

Tu bi moralo biti najmanj težav – JAC je "jak", kratica za Anhui Jianghuai Automobile Group Corp. Jianghuai je regija, Anhui pa provinca, kjer je znamka nastala v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prejšnji logotip s peterokrako (komunistično) zvezdo v obroču je zamenjal sodobni logo s kratico.

-- --- ---
-- --- ---

Nio

Znamka, ki stavi na izmenjevalne baterije in salone, preoblečene v dnevno sobo, se ima za ustvarjalca prihodnosti, kar se v kitajščini imenuje weilai. Ker to pri nas deluje čudno, so vse skupaj poenostavili v Nio. Kako to izgovorite, pa nam ni treba razlagati. Logotip je sestavljen iz dveh delov, zgornji polkrog je nebo, ki predstavlja vizijo in prihodnost, spodnji pa je zemlja, ki se pomika proti obzorju.

-- --- ---
-- --- ---

Voyah

Ime Voyah je še ena kitajska pogruntavščina za staro celino, v originalu pa je Lan Tu. Voyah bi vse, ki malo razumejo angleško, moralo spomniti na voyage, potovanje, luksuzno pot skozi običajno življenje. Lastnik znamke je Dongfeng, ki dela poceni avtomobilčke, medtem ko je Voyah premium znamka. Voyah skušajte prebrati francosko, brez zadnjega H – "vojaaaa-(ž)". Tisto v oklepaju dodajte, če imate v ušesih pesem Desireless iz leta 1986, drugače pa je Voyah prvi avto predstavil šele leta 2020. Logotip pa … hm … Gre za mistično bitje Kyun Pyun, ribo, ki izide iz oceana in postane ptica ter nese cel svet na svojih ramenih. Pa smo mislili, da so problemi z opijem na Kitajskem ostali 150 let v preteklosti.

-- --- ---
-- --- ---

Zeekr

Še ena znamka, ki ste jo že nekje srečali, a se ne spomnite, kdaj in kje. Zeekr izhaja iz kitajske besede "Ji ke", ki pomeni žlahtni plin kripton. Z je hkrati oznaka generacije Z, saj znamka cilja za najbolj sveže prihajajoče voznike. Z je tu tudi kot B pri BYD, a v nasprotnem pomenu, da znamka izstopa na koncu seznama. Jezika si ni treba lomiti, izgovorite preprosto "ziker".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta