Porsche taycan: Hitreje, močneje, dlje

Artur Švarc
11.02.2024 04:00

Štiri leta po predstavitvi je Porschejev električni prvenec prenovljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po prenovi ima taycan nove žaromete in bolj zaprt odbijač.
Porsche

Rezultati prenove električnega avtomobila Porsche Taycan so nov obraz, spremenjen zadek in več moči. Ta štirivratni električar, predstavljen leta 2020, je leto pozneje dobil še različici Sport Turismo in Cross Turismo, prvo po vzoru enake različice pri šanameri. Medtem ko je panamera zdaj ostala brez te kombinacije, pa bo pri taycanu še naprej na voljo ta kombinacija karavana in kombi limuzine.

Taycan ima zdaj spredaj odbijač z manj odprtinami, poslovil se je vertikalni vstopnik za zrak pod lučmi, novi so matrični žarometi HD, ki so za odtenek ožji in bližje sredini. Celoten sprednji del je dobil ostrejše poteze, nove so tudi zadnje luči. Prvič bo taycan na voljo z osvetljenim napisom Porsche na zadku.

Notranjost ima prenovljene vmesnike, zaslon pred sovoznikom je opcija.
Porsche
Za tiste najbolj drzne - lahko se boste vozili z osvetljenim napisom Porsche.
Porsche

V notranjosti je sprememb manj - merilniki, osrednji zaslon in opcijsko še sovoznikov dodatek imajo nov vmesnik. Preklop voznega načina na volanu je del serijske opreme. Taycani s paketom opreme Sport Chrono in Performance Plus baterijo pa so dobili še poseben gumb, ki za 10 sekund doda 70 kW moči, odvisno od motorja. Ročica levo za volanom, namenjena tempomatu, ostaja, zdaj pa nastavlja tudi nekatere asistenčne sisteme. Še ena novost: na osrednji in sovoznikov zaslon je mogoče pretakati videoposnetke.

Spremembe so tudi pri motorni moči: osnovni motor iz taycana, ki je imel 240 kW, ima po novem 300 kW, kar je dovolj, da do stotice ustreli v 4,8 sekunde, 0,6 sekunde hitreje kot pred prenovo. Taycan turbo S, ki je imel pred tem 560 kW, ima zdaj norih 700 kW, do stotice pa pride v samo 2,4 sekunde, skoraj pol sekunde bolje kot prej. In mimogrede, Porsche pripravlja še eno različico z več kot 1000 konjiči. Odvisno od pogona in različice karoserije je daljši tudi doseg, ki je do 678 kilometrov, 175 kilometrov več. Model Performance Battery Plus ima zdaj kapaciteto 105 kWh, pred tem je ta bila 93 kWh.

Če so se do zdaj taycani polnili z močjo do 270 kW, je ta moč zdaj narasla na 320 kW, seveda pri 800-voltnih polnilnicah. Nova toplotna črpalka omogoča tudi hitrejše polnjenje pri nižjih temperaturah, izboljšali pa so tudi regeneracijo pri zaviranju, ta je povečana za 30 odstotkov. Serijsko v opremi najdemo še adaptivno zračno vzmetenje, pa ambientalno osvetlitev, park assist, ogrevane sprednje sedeže in progresivni servovolan. Po prenovi je taycan izgubil 15 kilogramov teže.

Prenovljeni taycan bo na voljo od pomladi, v štirih letih pa je bilo prodanih 150 tisoč primerkov, samo lani 40.629.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta