Gospodar prstanov: Audi RS6 avant GT

Artur Švarc
11.02.2024 04:00

Že RS6 avant performance je bil prava cestna zverina, inženirji v Ingolstadtu so zdaj naredili naslednji korak.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
RS6 avant GT je najudarnejši karavan s štirimi krogi.
Audi

Pet ljudi, prtljaga in 3,4 sekunde do 100 km/h, to je veljalo za perfomance različico strupenega RS6 avanta, 3,3 s je številka, ki pritiče še malo bolj navitemu GT. Avant GT uporablja enak twin turbo 4-litrski V8 kot avant performance s 463 kW (630 KM) in 850 Nm navora, so pa boljše performanse dosegli z izdatno uporabo karbonske zunanjosti. Ob desetinki boljšem skoku do stotice je končna hitrost enaka kot pri performanceu, 305 km/h. Izboljšan je tudi zadnji diferencial, ki z novimi gumami Continental daje še več oprijema. Od običajnega RS6 je avto nižji en centimeter, blažilniki pa so elektronsko nastavljivi, da si lahko voznik sam nastavi optimalne nastavitve. Dodali so še bolj trde anti-roll stabilizatorje, spredaj so trši za 30 odstotkov, zadaj pa za 80, kar bo omogočilo še bolj nevtralno lego in dodatno zmanjšalo podkrmarjenje.

Idejo za dizajn so Audijevi inženirji dobili pri zunanjosti legendarnega Audijevega dirkalnika 90 Quattro IMSA GTO s prepoznavnimi rdečo, sivo in črno barvo in 22-palčnimi kolesi. To je le ena možnost dizajna, na voljo so tudi klasične barve. Notranjost je odeta v črno usnje in alkantaro z rdečimi šivi, tu so novi školjkasti športni sedeži s karbonskim zadnjim delom in seveda oznake na armaturki, ki povedo, da gre za zelo omejeno in vredno serijo. Audi namreč namerava narediti le 660 primerkov za vse trge na planetu, vsak od njih bo delno narejen ročno s karbonskim pokrovom motorja, blatniki, odbijači, spojlerjem in vzmetenjem. O ekskluzivni ceni nimamo podatka, a če vemo, da je RS6 avant performance presegel 200 tisočakov, tudi GT ne bo izjema.

Notranjost je kombinacija udobja in športnosti.
Audi
Podoba GT-različice je prenesena od družinskih drikalnikov iz polpretekle zgodovine.
Audi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta