(Avtomobilizem) Moon - še en igralec na področju souporabe vozil in pri distribuciji elektrike

Peter Pirkovič
12.11.2023 03:00

Pri Porsche Slovenija napovedujejo zelo konkretne korake pri razvoju znamke Moon. Gre za pilotne projekte, ki bi se ob morebitnem poslovnemu uspehu širili tudi v ostale evropske države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihaja še ena kombinacija souporabe vozil.
Peter Pirkovič

Moon je znamka elektromobilnosti, ki so jo pri zastopniku blagovnih znamk Audi, Volkswagen, Škoda, Seat in Cupra zagnali v letu 2019. Opaznejše poslovne premike so zabeležili v zadnjih dveh oziroma treh letih, saj je bilo poslovanje te blagovne znamke vezano tudi na prodajo električnih avtomobilov. Trenutno imajo nekaj več kot 1200 aktivnih uporabnikov kartice oziroma aplikacije Moon, ki so v zadnjih nekaj mesecih opravili okrog 1600 polnjenj. Nedavno so uredili, da bodo njihovi uporabniki lahko polnili tudi na Petrolovih polnilnicah, pripravlja pa se možnost, da bi uporabniki polnjenje plačevali brez predhodnih registracij z aplikacijo, kar v praksi pomeni, da bo uporabnik za polnjenje potreboval le pametni mobilnik in kreditno kartico.

Ena od idej je tudi energetska skupnost coMOONity.
Peter Pirkovič

Razvoj znamke gre tudi v drugo smer, in sicer v souporabo električnih vozil. V ta namen so v sodelovanju s sestrskim podjetjem Porsche Finance Group v poslovni coni pri Komendi postavili nekakšen mobilnostni Hub, kjer imajo podjetja možnost najema električnih vozil za kratek čas ali konec tedna. Urni najem Volkswagna ID.3, ID.4 ali ID.Buzza denimo stane od 7 do 9,5 evra (vključenih 30 km), cena celodnevnega najema se giblje od 38 do 48 evrov (vključenih 200 km), izposoja omenjenih vozil za celoten konec tedna pa bo podjetje stalo od 74 do 84 evrov, s katerim bo uporabnik lahko prevozil 200 kilometrov. V prihodnjih nekaj mesecih bodo pozorno spremljali razvoj tega projekta, ki ga nameravajo širiti še na druge lokacije, vse pa je pripravljeno, da bi v souporabo vključili tudi ostale običajne uporabnike. Največja novost znamke Moon je ideja o energetski skupnosti, ki so jo poimenovali coMOONity. Gre za poseben projekt, v katerem družba Porsche Slovenija posredno vstopa tudi na trg distributorjev električne energije. Danilo Ferjančič pravi, da so v štirih letih zgradili celovit ekosistem, pri tem pa niso mogli vplivati na dobavo elektrike. Zato so se zdaj povezali s podjetjem NGen, ki predstavlja enega od ponudnikov energije z bogatimi izkušnjami na področju prožnosti in trgovanja z elektriko. Sistem CoMOONity deluje na podlagi dejstva, da je vključenih več različnih uporabnikov (nova naselja z več pametnimi hišami), kjer bi pametnim upravljanjem v oblaku uravnavali viške in manke električne energije v določenem trenutku. Podrobnosti o cenah in začetnem vložku še niso znane, so pa napovedali, da bodo uporabnikom ponudili ugodne pakete, kjer bo uporabnik udeležen pri prihodkih iz zagotavljanja prožnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta