Avtomobilizem: Po zraku, tračnicah in skozi čas

Artur Švarc
23.04.2023 03:25

Vsak ljubitelj pop kulture in filma pozna Zemeckisovo trilogijo Nazaj v prihodnost in avto, s katerim sta Doc Brown in Marty potovala skozi čas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Časovni stroj je zavzel celoten zadnji del deloreana.
Wikipedia

​Delorean, ki ga je izdelal Doc, ni bil navaden avto, ampak je imel poseben kodnenzator pretoka (flux capacitor), ki je pri hitrosti 142 km/h omogočal potovanje skozi čas, za kar je porabil 1,21 gigavata elektrike, ki jo je zagotavljal plutonijev reaktor v prvem delu, nato pa fuzijski reaktor na odpadke. Na snemanju so uporabili šest del​oreanov in enega iz fiberglasa, za scene, kjer je avto letel po zraku, točneje vzletal in pristajal. V prvem filmu je imel avto originalni V6-motor z nasnetim zvokom iz Porschejevega V8 iz modela 928, dva primerka v tretjem delu pa sta bila postavljena na šasijo buggyja s hroščevim motorjem za posnetke na Divjem zahodu.

Danes obstajajo še trije primerki. Enega na koncu tretjega dela uniči vlak, dva so dali na odpad, tudi replika iz fiberglasa je doživela enako usodo. Dva preživela sta v lasti Universal Studios in občasno gostujeta na razstavah, tretji primerek iz tretjega filma pa je bil obnovljen in prodan na dražbi decembra 2011 za 540 tisoč dolarjev.

V filmu ima delorean registrsko tablico zvezne države Kalifornije z napisom Outatime (izven časa, brez časa), kar je namerna anomalija, saj lahko ima tablica po meri tam le sedem znakov. Po vrnitvi iz leta 2015 v drugem filmu je tablico zamenjala črtna koda.

 

Sprva so v filmu nameravali uporabiti Fordov mustang, vendar sta se Robert Zemeckis in Bob Gale odločila prav za deloreana, saj bi bil njegov videz v petdesetih letih, ko se dogaja prvi film, podoben vesoljski ladji in za takratne ljudi velik šok. Hitrost 88 milj na uro (144 km/h) so izbrali, ker je bila številka na digitalnem merilniku videti zanimivo. In ker je leta 1979 Carterjeva vlada prepovedala merilnike, ki bi presegli 85 mph, da bi s tem zmanjšali divjanje, so morali za film izdelati posebnega. Najbolj zanimivo je, da je kar 130 deloreanov izmed 6500, ki še vozijo po cestah, predelanih v časovni stroj iz filma Nazaj v prihodnost.

Tehnologija za potovanje skozi čas je bila sestavljena zelo domiselno - idejo za ime je Zemeckis vzel iz svojega filma Kitajski sindrom, potem pa je vse skupaj sestavil v smiselno celoto, ki jo lahko pojasni z namišljeno fiziko.

Za posebne efekte z avtomobilom so uporabili snemanje v živo po cestah, animacijo in petkrat pomanjšan model, posnet na modrem ozadju. Delorean se je v zrak dvignil tako, da so se kolesa obrnila navzdol za 90 stopinj in model je imel v kolesih halogenske svetilke, ki so simulirale izpuh. Za pot skozi čas sta morala Doc in Marty nastaviti časovno vezje. Marsikdo je pred nekaj leti, točneje 21. oktobra 2015, primerjal prihodnost iz drugega dela s takratno sedanjostjo. Skoraj nič od tega se ni uresničilo, ne lebdeči skateboardi, ne samozavezljive superge Nike in še manj hologrami z morskim psom (razen kot eksotična tehnologija v laboratorijih). Je pa še vedno vozil delorean in to počne še danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta