(Avtomobilizem) Vodik in hiperšportnik

Artur Švarc
27.10.2024 04:45

Ne tako oddaljena prihodnost je zastavljena brez emisij in motorjev na notranje zgorevanje. Alpine meni drugače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alpine meni, da je mogoče vodik učinkovito kuriti tudi v klasičnih motorjih z notranjim zgorevanjem.
Alpine

Radikalen hiperšportnik ima twin turbo 3,5-litrski V6 motor s 544 kW (740 KM) in 770 Nm navora. Šestvaljnik se zavrti do 9000 vrtljajev in preko sekvenčnega šeststopenjskega menjalnika vrti zadnja kolesa. Končna hitrost je za alpenglow 330 km/h.

Če se gremo igro besed, Alpinov motor vse to zmore brez ene same kapljice bencina, poganja ga vodik, a v nasprotju s tistim v toyoti mirai, ki vodik izkorišča za gorivne celice in tvori elektriko, vodik kuri kot klasičen motor z notranjim zgorevanjem. Čeprav Francozi niso prvi, ki so se tega spomnili, med drugim je to četrt stoletja nazaj poskušal tudi BMW, pa je tehnologija še živa.

Sam avto ni popolnoma nov, pač pa je evolucija alpenglowa Hy4. Glavna razlika je zadaj, kjer ima Hy6 med drugim večje krilce in vertikalne stabilizatorje. Pod kožo je razlika seveda večja, saj ima Hy4 4-valjni bencinski motor.

Alpine že nekaj časa napoveduje in omenja vodik kot potencialen način pogona, znamka pa bi rada z vodikom nastopila tudi na 24 ur Le Mansa 2028. Kar se tiče serijske uporabe pri cestnem modelu, pa lahko mirno rečemo, da bomo nanjo čakali še dolgo vrsto let.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta