Slovenska premiera: prenovljeni renault clio

Peter Pirkovič
08.10.2023 02:00

Clio je bil dolga leta trdno v sedlu prodajne lestvice v Sloveniji. Prenova naj bi mu prinesla nov zagon

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peta generacija clia je z novim obrazom stopila v drugo in tudi poslednjo fazo.
Peter Pikrovič

Ker se avtomobilizem in navade potrošnikov precej spreminjajo, je zanimanje za clia v zadnjih letih nekoliko upadlo. Kot pravijo pri Renaultu, naj bi mu prenova, ki jo tradicionalno označujejo Faza 2, prinesla nov zagon. Opazno spremenjeni so žarometi, novi so odbijač ter tudi maska in logotip proizvajalca, daleč največji pečat pa pustijo stranski svetlobni bumerangi v vlogi dnevnih luči, medtem ko luči na zadku ostajajo bolj ali manj enakih linij, so pa te posodobljene z LED-tehniko in obdane s kristalno prozornimi pokrovi. Potniška kabina ohranja enako zasnovo, a z integracijo kakovostnejših materialov. Med serijsko opremo se zdaj uvrščajo digitalni merilniki, osrednji zaslon je, odvisno od izbire paketa opreme, velik od 7 do 10 palcev.

V ponudbi ohranjajo 1,5-litrski dizelski motor s 74 kilovati moči. Pri Renaultu menijo, da s takšno potezo ostajajo najbolj konkurenčni v segmentu, čeprav je jasno, da se bo zanj odločila le peščica kupcev. Slovenskim kupcem bodo na voljo še uveljavljeni bencinski motorji. Najšibkejši in hkrati tudi najcenejši clio je opremljen z litrskim motorjem SCe s 47 kilovati, največ zanimanja bo za litrski TCe s 66 kilovati, čedalje več pa v zadnjem času opažajo zanimanja za različico LPG na plin s 74 kilovati moči, ki v kombinaciji z bencinom zmore prevoziti preko 1000 kilometrov brez postanka. V ponudbi ostaja tudi hibridno gnani clio e-tech s 106 kilovati sistemske moči.

V Revozu bodo letos sestavili le 60 tisoč vozil, kar je trikrat manj kot leta 2019.
Peter Pikrovič

Največja novost je uvedba različice Esprit Alpine kot nadomestilo za nekdanji paket RS Line. Na ceniku je sicer najdražji, saj stane začetnih 28 tisočakov, a prinaša bogat seznam serijske opreme in drznejši zunanji ter notranji videz z motivi športne znamke Alpine. Vstopni clio s paketom opreme Authentic stane 15.990 evrov. Prihodnje leto prodajni načrt za naš trg obsega okrog 1300 avtomobilov.

Na obisku v Revozu

Na prvo vožnjo smo se s prenovljenim cliom odpeljali kam drugam kot v njegov rojstni kraj. V novomeški tovarni Revoz so poskusno proizvodnjo začeli že februarja letos, medtem ko pravi zagon proizvodnje načrtujejo za prihodnji mesec. O prihodnosti za zdaj ne želijo govoriti, poudarjajo pa, da bodo do leta 2030 postali ogljično nevtralni. V tovarni je zaposlenih 1400 ljudi, ki dnevno sestavijo 324 vozil. Po tistem, ko so spomladi zaključili proizvodnjo Smartovega modela, zdaj izdelujejo le clia in twinga. Za primerjavo - če so leta 2019 v treh delovnih izmenah sestavili nekaj več kot 200 tisoč vozil, jih bodo letos le dobrih 60 tisoč. Renault clio se v Novem mestu proizvaja od leta 1993 in do danes so jih izdelali 2,1 milijona, kar predstavlja polovico celotne Revozove proizvodnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta